Lukket bikiniapp kan blive meget penibel for Facebook

Britiske politikere har på særdeles spidsfindig vis fået fingrene i interne Facebook-dokumenter, som de håber kan kaste nyt lys over skandalen, hvor bl.a. 41.000 danskeres personlige oplysninger endte hos fremmede.

Facebook-stifter og -topchef Mark Zuckerberg, har nægtet at stille op til krydsforhør i det britiske parlament. Nu slår politikerne hårdt igen på højst usædvanlig vis og sikrer sig interne e-mail fra Facebook-ledelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Etienne Laurent/EPA/Ritzau Scanpix/Arkiv

En række muligt penible, interne Facebook-dokumenter er på spidsfindig vis blevet beslaglagt af det britiske parlament og truer nu med at skabe nye problemer for det i forvejen belejrede selskab.

Britiske parlamentarikere udnyttede en sjældent anvendt mulighed for at få fingre i fortrolige e-mail til og fra bl.a. Facebook-topchef og -stifter Mark Zuckerberg, efter at Zuckerberg selv flere gange har nægtet at stille op til politisk krydsforhør i Storbritannien.

Facebook har i måneder kæmpet for at holde dokumenterne hemmelige.

Facebook har kæmpet for at holde papirer hemmelige

Det var i Storbritannien, at forårets store skandalesag brød løs. Her fik firmaet Cambridge Analytica gennem en personlighedstest uberettiget adgang til ikke blot de deltagende brugeres men også til i alt 87 millioner venners personlige data, heriblandt 41.000 danskeres – uden deres vidende. Det var mod Facebooks regler, men Facebook vidste besked om, at det skete uden at gribe ind.

Dokumenterne blev beslaglagt på spektakulær vis fra stifteren af det amerikanske softwareselskab Six4Three, som i 2015 anlagde sag mod Facebook i vrede over, at Facebook begrænsede Six4Threes adgang til brugerdata fra sin app, Pikinis.

Pikinis-appen gjorde det muligt for brugerne at finde billeder på Facebook af andre brugere i badetøj, men måtte lukke i 2015 som følge af Facebooks beslutning om at spærre for, at appudviklerne kunne få adgang til data om brugerne af appen.

Facebook har haft held til at sikre, at størstedelen af dokumenterne i sagen holdes hemmelige for offentligheden. Der foreligger en afgørelse fra Californiens højesteret om, at dokumenterne hverken må deles eller offentliggøres.

Opsøgt på sit hotel af politiet

Men søndag lykkedes det Damian Collins, som er konservativ formand for det britiske parlaments kultur-, medie- og sportsudvalg, at udnytte en særlig paragraf i den britiske lovgivning.

Så da softwareselskabets amerikanske direktør var på forretningsrejse til London, hvor denne lovgivning gælder, mødte en betjent op på hans hotel med en dommerkendelse og en totimersfrist, skriver dagbladet The Guardian. Hvis ikke dokumenterne blev udleveret, ville direktøren blive eskorteret til parlamentet og stå til bøder og sågar fængsel.

»Det er et hidtil uset skridt, men det er også en hidtil uset situation. Vi er blevet nægtet at få svar fra Facebook, og vi mener, at dokumenterne indeholder oplysninger af særdeles stor offentlig interesse,« siger Damian Collins til avisen.

Six4Three anklager Facebook for ikke blot at kende til følgerne af sin privatlivspolitik, men aktivt at udnytte den og med overlæg skabe og fortælle om det hul, som Cambridge Analytica udnyttede til at indsamle store mængder personlige oplysninger om Facebook-brugerne.

Sag drøftes i parlamentet i denne uge

Facebook har ikke villet kommentere beslaglæggelsen i London men har tidligere sagt, at selskabet, som driver verdens største sociale netværk, tager afsløringerne af dataskandalen »meget alvorligt«.

Den britiske parlamentskomité har i denne uge Facebook-sagen på sin dagsorden. Hvorvidt man vil offentliggøre de beslaglagte dokumenter, er endnu uvist.