Luftfartsselskaber aflyser flyvninger til Kina – SAS opretholder alle afgange

British Airways har suspenderet alle flyafgange til Kina, mens Finnair har droppet fem ugentlige flyvninger. SAS fortsætter dog indtil videre alle flyvninger til og fra Kina.

Selv om andre flyselskaber aflyser afgange til og fra Kina, er det endnu muligt at flyve med SAS til Shanghai, Hongkong og Beijing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

British Airways har her til morgen med øjeblikkelig virkning suspenderet alle fly til og fra Kina. Det sker som følge af udbruddet af den dødelige coronavirus. Mens USA overvejer at gøre det samme, opretholder SAS stadig sine flyvninger til og fra Kina.

»På nuværende tidspunkt har vi ikke nogen ændringer. Vi følger situationens udvikling tæt, og vi følger anvisningerne fra WHO (World Health Organisation, red.),« siger Freja Annamatz, der er SAS' internationale pressechef, onsdag morgen.

SAS oplyser, at det danske luftfartsselskab ikke har afgange til Hubei-provinsen i det centrale Kina, hvor størstedelen af de smittede forventes at befinde sig. SAS flyver kun til Beijing, Shanghai og Hongkong.

»Vi er dialog med flere eksperter. Indtil videre overvåger vi situationen tæt, og vi følger alle anvisninger,« siger Freja Annamatz.

British Airways suspenderer afgange

I og med at British Airways har valgt at suspendere alle flyrejser til og fra landet, er det ikke muligt at booke rejser til og fra Kina i resten af januar, og som situationen tager sig ud, vil det heller ikke være muligt at rejse til og fra Kina med British Airways i februar.

Beslutningen er ifølge Ritzau truffet efter, at de britiske myndigheder har opfordret landets befolkning til at aflyse alle rejser til Kina, medmindre det er tvingende nødvendigt at komme af sted.

Det er dog ikke kun det britiske flyselskab, der aflyser flyvninger med baggrund i coronavirus. Det finske flyselskab Finnair har ifølge CNBC ligeledes valgt at suspendere visse ruter til Kina frem til slutningen af marts. Dog er der ikke tale om en fuld suspendering, som det ses hos British Airways, men derimod om aflysninger af fem ugentlige flyvninger til Nanjing og til Beijing Daxing.

Dog er det stadig muligt at flyve med Finnair til Beijing, Shanghai, Hongkong og Guangzhou.

Det Hvide Hus overvejer forbud

Mens briterne allerede har taget affære, overvejer præsident Trump ifølge CNBC, om USA skal ændre tilgangen i forhold til flyrejser til Kina.

Flere luftfartsselskaber er således blevet kontaktet af Det Hvide Hus, som har oplyst dem om, at man overvejer at indføre et midlertidigt flyveforbud.

Et eventuelt forbud skal hindre yderligere smitte, og de amerikanske myndigheder har natten til onsdag oplyst, at man ser på en række tiltag, der skal bidrage til at mindske risikoen for smitte.

Selv om de amerikanske myndigheder nu overvejer at gribe ind, har flere amerikanske luftfartsselskaber allerede taget affære. Således har United Airlines allerede aflyst afgange til Kina, ligesom Delta og American Airlines overvejer at følge trop.

Virus udløser aktiefald og lavere vækst

Fælles for flere luftfartsselskaber er, at aktiekursen er faldet gennem de seneste døgn i takt med coronavirussens udbredelse. Det samme gør sig gældende for resten af det globale aktiemarked, idet de asiatiske børser er hårdest ramt. Den Internationale Valutafond (IMF) har også nedjusteret sin vækstprognose for 2020.

Onsdag morgen lød meldingen, at den dødelige virus har kostet 136 livet, mens flere end 6.000 er bekræftet smittede. I nat er der kommet 840 nye tilfælde. De kinesiske myndigheder oplyser, at de frygter, at antallet af smittede i Kina er over 9.000.

Virussen har spredt sig til flere dele af verden, og i Europa er der konstateret tilfælde i Tyskland og Frankrig. Indtil videre er ingen danskere smittede.

De danske myndigheder følger sagen tæt og er i dialog med de 18 danskere, der befinder sig i Hubei, som er den provins, hvor fleste smittede menes at befinde sig. Flere af danskerne har ønsket at blive evakueret.