Letvægtsudgave af Windows på vej

Microsoft gør klar til en neddroslet version af Windows, som kan bruges på udstyr med to skærme og kan konkurrere med Chromebook-PCer med Googles software.

En ny og neddroslet udgave af Windows vil bl.a. bruge Microsofts erfaringer fra det nu skrinlagte Windows Phone for at sikre nemmere, berøringsfølsom betjening. Arkivfoto: Peter Steffen, EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PETER STEFFEN

Microsoft arbejder på en letvægtsversion af sit styresystem Windows, som kan blive klar senere i år, og som skal kunne tage konkurrencen op med de letvægtsbærbare Chromebooks, der i dag bruger Googles software.

Windows Lite er det interne navn for den neddroslede udgave af Windows, der ifølge netmediet The Verge kan blive klar til brug senere i 2019, og som sandsynligvis først vil blive set på udstyr med to skærme, som der kommer stadig flere af.

Brugerfladen i Windows Lite vil ligne det almindelige Windows meget men vil bruge en del af betjeningen, som den kendes fra Microsofts Surface Hub, som bl.a. bruges til at koble flere skærme sammen i mødelokaler. Også Microsofts erfaringer fra det skrinlagte Windows Phone vil blive brugt i Windows Lite, hvor berøringsfølsom betjening får større vægt.

Flere detaljer ventes i maj

Windows Lite skal kunne bruges i de bærbare PCer, som ikke er udstyret med så mange hestekræfter eller lagerplads, og som Google i dag har en del held med at udstyre med sit styresystem Chrome OS og få solgt til især amerikanske skoler og uddannelsesinstitutioner. Disse bærbare, kaldet Chromebooks, har ikke klassiske programmer installeret men arbejder over netforbindelsen. Alle dokumenter og data gemmes også på Googles netlagertjeneste, Google Drive.

Det ventes, at Microsoft vil løfte sløret for detaljerne i Windows Lite, når den årlige udviklerkonference holdes til maj.

I Danmark brugte 41,13 procent af alt udstyr, der går på nettet, i februar Windows som styresystem mod blot 1,41 procent med Chrome OS, viser tal fra det amerikanske netanalysefirma Statcounter. 81 procent af alle Windows-brugerne anvender Microsofts nyeste udgave, Windows 10.