Lego-arvingerne har skrevet en grundlov: »Det eneste, der kan ødelægge Lego, er Lego selv«

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Thomas Kirk Kristiansen er fjerde generations ejer af LEGO koncernen og formand for Lego Fonden og næstformand for Lego Brand Group. Han er i dag den mest aktive blandt Krik-familiens medlemmer i Lego. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Godmorgen

Det er fredag! Og i dagens overflyvning af aktuelle erhvervsnyheder skal vi en tur forbi landets bedste restauranter, et Falck under fortsat pres, en IT-gigant, der ikke føler sig velkommen, og ikke mindst et kig ind i en af landets rigeste og mest magtfulde familier.

1
Milliardforretning på spil for Falck

Siden 1908 har der kørt ambulancer rundt med Falcks logo på siden, og i dag sidder den danske virksomhed tungt på det danske ambulancemarked. Den forretning vakler nu under Falck i kølvandet på de mange afsløringer om, hvordan det danske selskab pressede den hollandske konkurrent Bios ud af Danmark. Regionerne har nemlig truet med at opsige aftalerne.

Sker det, vil det ikke bare betyde store økonomiske udfordringer, men også hæmme Falcks muligheder for at drive forretning i resten af verden, siger Falck i et interview med Berlingske.

»De er økonomisk set meget vigtige for Falck. Men det er også centralt, at det her er vores hjemmemarked, og i Danmark har vi en ret avanceret ambulancetjeneste, som vi har været med til at udvikle, og hvorfra mange af produkterne kan bruges ude i verden. Det vil være en meget stor ærgrelse, hvis ikke vi kan bruge vores viden fra Danmark andre steder. Men det står jo enhver region frit for at samarbejde med dem, de gerne vil,« siger kommunikationsdirektør i Falck, Kaspar Bach Habersaat .

I dag står opgaverne for regionerne i Danmark for 14 pct. af de 13 mia. kr., som de tæt ved 25.000 Falck-medarbejdere i 2018 skabte i omsætning. Kaspar Bach Habersaat siger, at det ikke bare er den store økonomiske forbindelse mellem Falck og regionerne, som vil være en udfordring. Læs hele artiklen her.

2
Legofamilien har en grundlov og en Lego-skole

»Den største risiko ved familieejede virksomheder er, at familien ender med at blive så uenig, at den ikke kan finde ud af det sammen.«

Det konstaterer Legoarvingen Thomas Kirk Kristiansen i et langt interview med Finans.dk. 

TiIbage i 1992 skrev Thomas Kirk Kristiansens farfar i et notat: »Det eneste, der kan ødelægge Lego, er Lego selv.« Derfor har familien nu taget sine forholdsregler.

Det er omkring tre år siden, at familien besluttede, at der for hver generation i familien Kirk Kristiansen skal være én, der er den, og kan træffe de endelige beslutninger. Det er besluttet, at det er Thomas Kirk Kristiansen, der skal tage over som »pater familias« i sin generation, der ud over ham selv består af hans to søstre, Sofie Kirk Kristiansen (42 år) og Agnete Kirk Thinggaard (35 år).

Han forklarer til Finans.dk, at det for ham er uhyre vigtigt arbejde at i praksis omsætte de regler, som familien i fællesskab beslutter skal gælde for familiens opførsel. Derfor har arvingerne nedskrevet en grundlov for Lego-familien, der skal forstærke det fundament, som Lego hviler på, og arbejde for børn og deres udvikling.

»Vi har skrevet ned, hvad vil det sige at være den gode ejer af Lego-brandet. Hvad skal vi leve op til hver især, hvad skal vi i familien holde hinanden op på, og hvad sker der, hvis vi ikke er enige,« siger Thomas Kirk Kristiansen.

Familien har også oprettet en Lego-skole, hvor hans egen datter og søstres børn mødes en gang om måneden for at skabe stærke relationer omkring de fremtidige arvinger i Lego. Læs interviewet her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Gourmetrestauranternes bundlinje halter

For langt størstedelen af landets 25 højtprofilerede michelinrestauranter er den gode mad en dårlig forretning.

Tre af de 17 danske michelinrestauranter, som det er muligt at finde regnskabstal for, har dog knækket koden til, hvordan man år efter år tjener millioner på spisesteder i den absolutte topklasse. Her lander Restaurant Relæ ApS et samlet resultat på 12,8 mio. kr., Frederikshøj ApS 17,2 mio. kr. og Kiin ApS det største på 20,5 mio. kr.

»Hjørnestenen i forretningen har altid været bagdøren, hvor vi sælger mad ud af huset. Hvis man vil lave den finere gastronomi, er man også nødt til at tage den anden pakke med, medmindre man har en milliardær ombord,« siger Henrik Yde Andersen, der er stifter af Kiin-Kiin til Børsen. Læs historien her.

I næste uge bliver der uddelt michelinstjerner.

4
Amazon trækker sig fra New York

Amazon annoncerede i slutningen af 2018 planerne om at opføre et hovedkontor mere i New York, men torsdag drejer koncernen rundt på en tallerken og skrotter planerne om et nyt centrum i Long Island City i bydelen Queens.

Det skriver Bloomberg News ifølge Ritzau Finans.

Beslutningen kommer i kølvandet på modstand fra beboere og lokale politikere, selv om New Yorks borgmester, Bill de Blasio, og delstaten New Yorks guvernør, Andrew Cuomo, har støttet planerne.

»Selv om meningsmålinger viser, at 70 pct. af newyorkerne støtter vores planer og investering, så har et antal delstats- og lokale politikere gjort det klart, at de er imod vores tilstedeværelse og ikke vil arbejde sammen med os om at bygge den slags relationer, der er nødvendige for at fortsætte med projektet, som vi og mange andre havde forestillet os i Long Island City,« hedder det i en meddelelse fra internetgiganten.

En del af kritikken har gået på, at byen New York og New York State har lovet støtte for 3 mia. dollar for at lokke projektet til byen, ligesom lokale har frygtet, at de mange højtlønnede ansatte vil skubbe de nuværende beboere ud og samtidig presse det offentlige transportsystem.

Det bør investorerne holde øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, vil i dag holde øje med følgende tre ting.

  • Her til morgen vil investorerne starte dagen ud med at se dagens data fra Kina. Her til morgen har vi fået inflationstal, både forbrugerpriser og producentpriser, og i lyset af Kinas økonomis størrelse er det interessante tal at kigge på. Særligt da tallene kom ud lavere end ventet, er det noget, der presser realrenterne op, hvilket ikke er godt i lyset af, at økonomien i forvejen taber fart i et tempo, der bekymrer investorerne.
  • I Europa får vi tal for detailsalget i Storbritannien i januar sammen med handelsbalancen i december for euroområdet. Især handelsbalancen bliver interessant at følge med i på grund af handelskrigen mellem USA og Kina, der også berører eksportafhængige Europa.
  • Amerikanske nøgletal rammer også markedet i dag, og det bliver særligt interessant i lyset af det svagere end ventede detailsalg for december, som vi fik i går. Der er ikke mange tekniske forklaringer på, hvorfor det viste så svag en udvikling, og vi venter derfor nu på, at tallet stabiliseres over den kommende tid, i lyset af andre indikatorer fra den amerikanske økonomi, som fortsat holder et pænt tempo. I dag får vi tal for industriproduktionen i januar sammen med januars importprisindeks og forbrugertilliden fra University of Michigan.

Markederne fredag morgen

De asiatiske aktiemarkeder vender snuden nedad fredag, efter de kinesiske myndigheder har rapporteret et sæt svage økonomiske data for forbrugerpriser og producentpriser.

Nikkei 225 -1,2
Topix -0,8
Hongkongs Hang Seng -1,6
China Shanghai Composite -0,6
China CSI 300 -0,9
Taiwan Taiex -0,1
Sydkoreas Kospi -1,5
Indiens BSE Sensex -0,2
Singapores STI -0,4
Sydney ASX 200 +0,2