»Kvik i pæren« og et »ordentligt menneske«: Han er Mærsk-familiens nye forlængede arm i Danske Bank

Efter 18 år hos finanskæmper i udlandet kom Jan Thorsgaard Nielsen tilbage til Danmark og til A.P. Møller Holding. Nu er han på vej ind som næstformand i Danske Banks bestyrelse for at sikre fokus på de rette værdier.

Jan Thorsgaard Nielsen kom i august tilbage til Danmark efter 18 år i udlandet for at blive investeringsdirektør i A.P. Møller Holding. Nu er han indstillet til bestyrelsen i Danske Bank. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR-foto - A.P. Møller Holding S
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jan Thorsgaard Nielsen er i den brede offentlighed et relativt ubeskrevet blad, men de danskere, der interesserer sig for erhvervslivet, skal nok vænne sig til at støde på hans navn i stigende grad.

For selv om han tilbragte de første 18 år af sin karriere i udlandet, er det på få måneder lykkedes ham at blive en del af to institutioner i dansk erhvervsliv – A.P. Møller og Danske Bank.

Først i august rykkede den nu 44-årige økonom tilbage til Danmark og blev investeringsdirektør i A.P. Møller Holding, som er ejet af A.P. Møller-fonden og kontrolleret af Mærsk-familien. Her ligger også ejerskabet af blandt andet godt 20 pct. af Danske Bank.

Så da Robert Mærsk Uggla i begyndelsen af november mistede tålmodigheden med bankens formand, Ole Andersen, og sammen med ATP og PFA valgte at indstille sine egne kandidater til formands- og næstformandsposten, blev Jan Nielsen udvalgt som sidstnævnte og dermed Mærsk-familiens seneste, forlængede arm ind i landets største bank.

»Fra sine mange år som Senior Managing Director i Blackstone har han omfattende erfaring med selskaber, som gennemgår store forandringer,« lød det nøgternt fra Robert Uggla.

Kvik i pæren

Selv sagde Jan Nielsen, at han ville bruge sine »erfaringer fra den globale finansielle industri til, sammen med bestyrelse og ledelse, at sikre den fortsatte udvikling af Danske Banks position som en ledende nordisk bank for kunder, samfundet og bankens mange medarbejdere«.

Og erfaring har han da også. Frisk fra universitetet strøg han til udlandet, hvor han først arbejdede i fem år hos Morgan Stanley, inden han skiftede til investeringskæmpen Blackstone.

Her kom han i berøring med Lego-familien, og Søren Thorup Sørensen, der er øverste chef for familiens pengetank Kirkbi, har lært ham at kende gennem en række bestyrelsesposter, heriblandt hos Lego, hvis bestyrelse Jan Nielsen har været en del af siden 2013.

»Han tænker hurtigt – er kvik i pæren – og han er et ordentligt menneske. Han har et sundt værdisæt og har fastholdt en tilknytning til Danmark i alle årene. Jeg synes, det er et virkelig godt valg.«

Holder hovedet koldt

ATP-topchef Christian Hyldahl har først lært Jan Nielsen at kende i forbindelse med indstillingen til Danske Banks bestyrelse, men siger til Berlingske, at han har fået »et utroligt godt indtryk« af ham.

Det har Søren Thorup Sørensen også haft, lige siden han lærte Jan Nielsen at kende for syv-otte år siden.

»Man bliver ikke partner i Blackstone uden at kunne noget særligt. Han er fagligt dygtig. Han er meget udholdende. Man har kun det job, han har haft internationalt, hvis man har et stort arbejdspensum. Han kaperer store mængder arbejde og information og holder stadigvæk hovedet koldt.«

De egenskaber kan meget vel vise sig at blive ganske givtige, når Jan Nielsen fremover forventeligt som en del af bestyrelsen i Danske Bank skal være med til at styre landets største bank gennem den krise, som hvidvaskskandalen har bragt den i.