Kirkbi vil købe op sammen med kapitalfonde

Pengene vælter ind i Lego-pengetanken Kirkbi, og topchef Søren Thorup åbner for opkøb med kapitalfonde.

Foto: EDGAR SU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jagten på afkast får nu Kirkbi til at åbne for muligheden for i fremtiden at foretage større virksomhedsopkøb i partnerskab med kapitalfonde. Den bugnende Lego-pengetank fastholder strategien om kun at ville være minoritetsaktionær, men for at kunne komme med på de mest interessante virksomhedsopkøb kan nye alliancer med kapitalfonde blive nødvendige.

»Vi vil gerne lave partnerskaber med kapitalfonde for på den måde at kunne løfte et virksomhedsopkøb. Det kunne man sagtens forestille sig, at vi ville gøre i nye investeringer,« siger Søren Thorup Sørensen, der er administrerende direktør i Kirkbi.

Det kan åbne for nye, interessante opkøb i Danmark, hvor Kirkbi ellers ikke ville komme i betragtning. Kirkbi ejer 75 procent af legetøjskoncernen Lego samt det meget værdifulde Lego-varemærke, og derudover ejer Kirkbi en række ikke-bestemmende aktieposter direkte i selskaberne Falck, ISS, Matas og tyske Minimax Viking.

Kan se tilbage på et kanonår

Men i takt med at pengene fra især Lego strømmer ind i Kirbi i stadigt stigende tempo, kunne det få Kirkbi til at gå på kompromis med strategien og købe kontrollerende aktieposter for simpelthen at finde noget at bruge de mange penge på. I 2014 fik Kirkbi et udbytte på 4,5 milliarder kroner fra Lego. Til det tal kan lægges en milliard kroner for Legos brug af sit eget varemærke.

»Vi synes, der er meget stor forskel på at være minoritetsaktionær og have kontrollen i en virksomhed, som er uden for vores strategiske kerneområde. For os er det et meget stort skridt at tage det ultimative ejeransvar i en virksomhed,« siger Søren Thorup Sørensen og fortsætter:

»Derfor har vi indtil nu været mest komfortable med at være med i en kreds af investorer. Det gør ikke noget, at vi skal komme med et større beløb, så vi bliver en stor minoritetsaktionær, men vi vil ikke agere som en hovedaktionær. Det skal andre gøre,« siger Thorup.

Han kan se tilbage på et kanonår for Kirkbi sidste år.

»Lego-koncernen leverer endnu et rekordoverskud, Merlin Entertainment leverer fuldstændig, som de skal, og vores investeringsaktiviteter har leveret et rigtigt godt afkast. Vi har derudover investeret tre milliarder i en offshore-vindmøllepark i Tyskland, og den første strøm har ramt de tyske forbrugere i år. Det er en vigtig investering, ikke så meget finansielt, men mere for det som det gør for Lego-koncernen ved at skabe en vedvarende energikapacitet,« siger Søren Thorup.

Men når I har en kerneaktivitet som Lego, der tjener så mange penge, kan det så betale sig at bruge tid på at finde alle mulige andre investeringer, som måske ikke kan give samme høje afkast?

»Motivationen er, at det her er en familieejet virksomhed, som har de lange briller på. Det her er udtryk for en hel families engagement. Kronjuvelen er selvfølgelig Lego, og det vil det vedblive med at være. Men vores ejere ønsker, at de penge, der kommer fra Lego, skal ud at arbejde og give et afkast andre steder. Vi skal ikke have alle æg i samme kurv, men have noget diversifikation,« siger han.

Varsler flere investeringer

Kirkbi købte for nylig yderligere op i ISS, så pengetanken nu ejer over ti procent af den børsnoterede servicekæmpe. Sidste år øgede Kirkbi derudover sin ejerandel af Falck, da PFA og Folksam besluttede at afhænde sin aktiepost på 9,5 procent. Med de 9,5 procent kom Kirkbi op på en ejerandel i Falck på knap 30 procent.

Udover direkte investeringer i noterede og unoterede virksomheder varsler Kirkbis topchef også flere investeringer i ejendomme og i vedvarende energi.

»Vi vil gerne investere i flere ejendomme, som vi ser som en relativ værdifast investering. I en verden hvor renten er nul, skal vi have pengene bredt ud og arbejde for at forrente dem. Når vores tyske vindmøllepark er helt færdig og oppe at køre i løbet af i år og ind i 2016, vil vi meget gerne investere mere i vedvarende energi. Et er at få pengene ud at arbejde, men vi vil også gerne være med til at gøre en positiv forskel,« siger Søren Thorup.