Kronvidne: Mærsk-direktør deltog i lyssky pengekarrusel

En nu forhenværende dansk Mærsk-direktør i Brasilien står centralt i en sag, hvor den danske rederigigant er under mistanke for at have bestukket sig til kontrakter med oliekæmpen Petrobras. Politiet bekræfter over for Berlingske Business, at den tidligere Mærsk-direktørs bolig i Brasilien er blevet ransaget i forbindelse med sagen.

En tidligere dansk Mærsk-direktør er i søgelyset i Brasilien, fordi politiet mener, at den mangeårige Mærsk-chef via en brasiliansk mellemmand har været med til at bestikke en højtstående direktør i Petrobras. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paulo Whitaker/Reuters/Ritzau Scanpix

Brasiliansk politi har skruet ekstra op for blusset i en sag, hvor myndighederne har mistanke om, at Mærsk via en mellemmand har bestukket sig til at kunne vinde en række lukrative kontrakter med oliekæmpen Petrobras.

Derfor ransagede brasiliansk politi kort før jul Mærsk-kontorer i storbyerne Rio de Janeiro og São Paulo.

Berlingske Business kan nu afsløre, at politiet ved samme lejlighed ransagede en bolig, der tilhører en tidligere dansk Mærsk-direktør, som i mange år havde en højtstående stilling hos A.P. Møller - Mærsk i Brasilien.

Berlingske er bekendt med identiteten på den tidligere danske Mærsk-direktør, men da personen hverken er sigtet eller tiltalt i sagen, har vi undladt nævne navnet på den pågældende.

Berlingske skrev mandag, at topfolk i Mærsk flere gange har underskrevet kontrakter med den brasilianske agent Wanderley Gandra, der er mistænkt for siden at have brugt pengene fra Mærsk til at bestikke en direktør i det brasilianske olieselskab Petrobras.

Den danske direktør arbejder ikke længere for Mærsk, men står ifølge den brasilianske anklagemyndighed centralt i sagen, hvor Mærsk altså mistænkes for at have bestukket sig til at komme ind i varmen hos Petrobras.

Over for Berlingske Business bekræfter den brasilianske anklagemyndighed, at der under ransagningen af den tidligere Mærsk-direktørs bolig blev beslaglagt en række genstande.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er den brasilianske anklagemyndigheds opfattelse, at den danske direktør skulle have begået noget ulovligt, siger den offentlige anklager Marcelo Ribeiro de Oliveira, der sidder med Mærsk-sagen, til Berlingske Business:

»Det er vores hypotese, som vi forsøger at få bekræftet i efterforskningen«.

GRAFIK

Sådan mistænkes Mærsk for at bestikke sig til fortrolige oplysninger

Når den danske direktør er i søgelyset i Brasilien, hænger det sammen med, at politiet mener, at den tidligere Mærsk-direktør via en agent eller såkaldt skibsmægler ansat af Mærsk har været med til at bestikke en højtstående direktør i Petrobras.

Til gengæld for bestikkelse skulle den daværende Petrobras-direktør, Paulo Roberto Costa, ifølge mistanken som modydelse have videregivet fortrolige oplysninger om den brasilianske oliekæmpes fremtidige behov for olietankskibe, hvilket gav Mærsk en stor konkurrencefordel.

Paulo Roberto Costa blev i 2014 fængslet og anklaget for at stå bag korruption i Petrobras. Han indgik herefter en aftale med myndighederne og har siden fungeret som politiets kronvidne.

Politiets mistanke

I et underskrevet vidneudsagn siger Paulo Roberto Costa, at han selv, Mærsk-agenten og den danske direktør på forskellig måde fik del i penge, som Mærsk sendte ind i aftaler, som den brasilianske Mærsk-agent var en del af.

Berlingske Business har ikke kunnet få bekræftet den oplysning andre steder. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra den tidligere danske Mærsk-direktør.

Den brasilianske anklagemyndighed oplyser dog til Berlingske Business, at anklageren blandt andet kigger nærmere på, om den tidligere danske Mærsk-direktør kan have beriget sig selv i forbindelse med de kontrakter, som Mærsk indgik med sin brasilianske agent.

»Det er en del af vores mistankegrundlag, som vi vil forsøge at få bekræftet i den videre efterforskning,« siger den offentlige anklager, Marcelo Ribeiro de Oliveira.

Den tidligere Petrobras-direktør, Paulo Roberto Costa, er en helt central figur i den store bestikkelsessag fra Brasilien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Evaristo Sa/AFP/Ritzau Scanpix.

Anklageren mener samtidig, at den forhenværende Mærsk-direktør brugte agenten Wanderley Gandra til at bestikke den tidligere Petrobras-direktør, Paulo Roberto Costa.

Paulo Roberto Costa har over for anklagemyndigheden tidligere forklaret, at han »enten i 2005 eller 2006« mødte danske Mærsk-direktør og Wanderley Gandra og til en frokost.

Her skulle de tre mænd have diskuteret, om Mærsk burde træde ind på markedet for transport af olie i Brasilien.

Paulo Roberto Costa siger i sit vidneudsagn, at Wanderley Gandra kort tid efter registrerede sig som såkaldt agent eller skibsmægler og tilbød Costa en bestemt procentdel af de betalinger, som Gandra fik fra Mærsk ved på papiret at udføre arbejde som skibsmægler, der på visse stræk kan sammenlignes med en mægler i en ejendomshandel, som bliver aflønnet med kommission.

Paulo Roberto Costa accepterede forslaget og har forklaret, at han fra 2006 og frem til foråret 2014 hver måned modtog bestikkelsespenge som følge af aftalen med Wanderley Gandra.

Mærsk-sagen fra Brasilien har tråde til den store korruptionssag kaldet »Lava Jato« – eller »Operation Bilvask« – hvor myndighederne har afdækket både karteldannelse, svindel, bestikkelse og korruption i det statsejede brasilianske olieselskab Petrobras.

I et skriftligt svar til Berlingske oplyser Mærsk følgende:

»Vi tager beskyldningerne meget alvorligt og samarbejder fuldt ud med de relevante myndigheder i deres undersøgelse af sagen. Det er vigtigt at understrege, at A.P. Møller - Mærsk er fuldt fokuseret på at sikre, at aktiviteter i alle lande overholder reglerne for antikorruption«.

Den danske rederikoncern har tidligere oplyst, at Maersk Tankers er det eneste selskab i Mærsk Gruppen, der har gjort forretning med den brasilianske agent Wanderley Gandra.