Mærsk midt i verdenshistoriens største bestikkelsesskandale

Toppolitikere, parlamentsmedlemmer og erhvervsbosser er blevet fældet i den store Petrobras-skandale fra Brasilien, som også trækker tråde til Mærsk. Kilder fortæller til Berlingske, at brugen af bestikkelse i Brasilien var helt normal praksis, når man samarbejdede med det statsejede olieselskab.

Den tidligere brasilianske præsident Luiz Inacio Lula da Silva blev idømt 12 års fængsel for sin rolle i Petrobras-skandalen. Arkivfoto: Rahel Patrasso/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hvis du ville deltage i kapløbet om lukrative kontrakter hos det statsejede brasilianske olieselskab Petrobras, krævede det ofte, at der faldt penge af til lyssky mellemmænd.

Det var almindelig praksis at betale såkaldte agenter, som til gengæld kvitterede med værdifulde oplysninger. Hvordan disse agenter fik fingrene i insiderviden fra eksempelvis Petrobras, stod langt fra altid klart, fortæller kilder, som arbejdede i det brasilianske shippingmarked i den periode, hvor bestikkelsessagen i Petrobras udspillede sig.

»Det var helt normalt at overføre penge til agenter, som man ikke helt vidste, hvem var, og som måske ikke virkede til at være i shipping. Til gengæld kunne de så komme tilbage med oplysninger, der viste sig at være meget præcise. Sidenhen kunne man se, at pengene nok gik til at bestikke nogen,« fortæller en anonym kilde, som har lavet forretninger med Petrobras i Brasilien, til Berlingske.

Den pågældende fortæller om et land, der var fuldt af lyssky aftaler: Det var nærmest umuligt at drive forretning uden at gå ind på de betingelser, lyder det.

Derfor satte man heller ikke spørgsmålstegn ved, hvor de fortrolige oplysninger kom fra.

Anonym kilde, der har lavet forretninger med Petrobras i Brasilien

»Vi fik insiderviden på en lang række områder. Vi var bare interesserede i at få så meget fragt til så høj rate som muligt. Jeg sad sgu ikke og spurgte ind til, hvor den viden kom fra.«


»Vi fik insiderviden på en lang række områder. Vi var bare interesserede i at få så meget fragt til så høj rate som muligt. Jeg sad sgu ikke og spurgte ind til, hvor den viden kom fra. Det fokus, der i dag er på korruption, var der ikke dengang. På det tidspunkt var det helt normalt at gøre det på den måde i Brasilien,« siger kilden, der ikke var tilknyttet Mærsk.

Skandale i sværvægtsklassen

Men siden er den store bestikkelsessag i Petrobras blevet rullet op.

Sagen, der er blevet omtalt som den største bestikkelsesskandale i historien, begyndte i marts 2014, hvor en rutinemæssig sag om hvidvask af penge på en tankstation førte efterforskerne på sporet af det statslige olieselskab Petrobras.

Samme år blev Petrobras-direktøren, Paulo Roberto Costa, anholdt og indrømmede, at Petrobras havde sendt penge videre til det brasilianske arbejderparti. Oprindeligt havde olieselskabet modtaget bestikkelse fra byggefirmaer mod, at de fik ordrer til opskruede priser. Pengene blev overført til særlige fonde, hvorfra der blandt andet blev betalt penge til de politikere, der havde udpeget Petrobras-direktørerne.

Det blev startskuddet til en sag, der siden ramte toppen af det brasilianske samfund, da det brasilianske arbejderpartis tidligere leder og landets forhenværende præsident Luiz Inacio Lula da Silva – kendt som Lula –  blev involveret.

Lula, der har hævdet, at beskyldningerne var politiske og kom frem for at forhindre ham i at stille op til valget, blev siden idømt 12 års fængsel. Han blev dog løsladt i november 2019 efter 580 dage i fængsel.

Også andre tidligere præsidenter som Michel Temer og Dilma Rousseff er blevet inddraget i skandalesagen.

Den tidligere Petrobras-direktør, Paulo Roberto Costa, står helt centralt i sagen, da han efter sin anholdelse indgik en aftale med den brasilianske anklagemyndighed om at blive politiets kronvidne og lægge alle oplysninger frem mod til gengæld at få strafnedsættelse.

Costa har udpeget både parlamentsmedlemmer, samfundsspidser og internationale selskaber som medskyldige i korruptionsskandalen. Og det var også ham, som siden fortalte om den tætte forbindelse til Mærsk og om, hvordan en Mærsk-ansat agent – ifølge Costa – gav ham penge mod at få insideroplysninger fra Petrobras.

I dag siger en kilde, at forretninger med Petrobras altid var forbundet med en særlig betaling, som ikke fandtes de fleste andre steder.

»Dengang var korruptionen alle steder i Brasilien, og alle vidste, at når man sluttede med Petrobras, var der en højere kommission, end der var med andre olieselskaber. Det var kutyme, at man betalte til den ene, den anden eller en tredje, og man vidste ikke, hvor pengene endte,« siger en kilde til Berlingske.