Kostede direktøren jobbet: Statens advokater tjente ti millioner kroner på at kulegrave seruminstituttet

Kammeradvokatens undersøgelse af Statens Serum Institut, der endte med at koste direktøren Mads Melbye jobbet som direktør, har kostet ti millioner kroner. Venstre vil derfor nu hive sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd. Beslutningen møder opbakning fra Radikale Venstre.

I december 2019 iværksatte Sundhedsministeriet en omfattende undersøgelse af Statens Serum Institut, hvor direktøren Mads Melbye blev sendt hjem på ubestemt tid, indtil undersøgelsen var færdig. Sundhedsminister Magnus Heunicke (foto) udtalte til DR, at hvis mistanken holdte stik, var der tale om en sag i en »meget, meget alvorlig skala«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Prisen for Kammeradvokatens undersøgelse af Statens Serum Institut (SSI), der betød et farvel til direktøren Mads Melbye, løber op i lidt over ti millioner kroner.

Det oplyser sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i et svar til Folketinget.

Dertil er der blevet brugt knap 600.000 kroner på Kammeradvokatens bistand til aktindsigtssager plus knap 800.000 kroner til revisionsfirmaet Deloitte som »betaling for processering af al data til brug for Kammeradvokaten i forbindelse med undersøgelsen«.

Sundhedsordfører fra Venstre, Martin Geertsen, kalder prisen og forløbet »hovedrystende«.

»Jeg er meget overrasket over, at prisen er så høj.«

Martin Geertsen kalder det »griseri med skatteborgernes penge«.

»Det er meget at betale, uden der har været et forudgående udbud på så stor en opgave. Enhver konsulent, herunder også i advokatbranchen, ville slikke sig i munden, hvis de fik sådan en opgave,« siger han.

Kammeradvokaten har ikke ønsket at besvare kritikken, men henviser til Sundhedsministeriet.

Sundhedsordfører for Radikale Venstre, Stinus Lindgreen, mener også, at der er tale om mange penge.

»Det er ret mange penge, men det er også en ret omfattende undersøgelse. Det er vel det niveau, man løber op i,« siger Stinus Lindgreen.

Statens brug af deres foretrukne advokat, Kammeradvokaten, har i en længere periode været kritiseret, blandt andet fordi statens sager ikke bliver sendt i udbud. Kammeradvokaten tjener godt på aftalen med staten. Fra 2008 til 2018 har staten købt advokatydelser hos Kammeradvokaten for et samlet beløb på 3,7 milliarder kroner.

Martin Geertsen, Venstres sundhedsordfører

»Det her er et af de grelleste eksempler i kroner og øre.«


Martin Geertsen mener, at prisen på Kammeradvokatens undersøgelse af SSI understreger, hvorfor undersøgelser som denne burde komme i udbud.

»Det her er et af de grelleste eksempler i kroner og øre,« siger han.

Stinus Lindgreen mener også, »det er smart at smide tingene i udbud, så man får den bedste pris«.

Sundhedsministeren har ikke fundet grundlag for, at sagen skulle have været sendt i udbud, fremgår det af høringssvaret.

Han skriver, at formålet med aftalen med Kammeradvokaten overordnet blandt andet er »at give staten mulighed for at udnytte de tværgående faglige synergier, der følger af, at statens advokatopgaver som udgangspunkt løses samme sted«.

Sundhedsminister bliver kaldt i samråd

Kammeradvokatens undersøgelse blev i december 2019 bestilt af sundhedsministeren for at afdække flere forhold på Statens Serum Institut. Samtidig blev direktør Mads Melbye hjemsendt på ubestemt tid.

Et halvt år senere kom Kammeradvokatens rapport, hvor advokaterne blandt andet havde fundet flere »alvorlige« overtrædelser af habilitetsreglerne i flere af de undersøgte sagsforløb.

Kammeradvokaten anbefalede i sidste ende, at man indledte en tjenestemandssag med henblik på at få Mads Melbye fyret. Derudover fik en ledende forsker en advarsel for habilitetsproblemer. Men tjenestemandssagen blev droppet, efter at Mads Melbye selv valgte at sige op.

Kammeradvokatens undersøgelse har undervejs været under kritik. Blandt andet fra en række professorer der mente, at undersøgelsen var trukket i langdrag og skadede dansk forskning. Samtidig mente forskere på SSI, at udkastet til undersøgelsen var fejlbehæftet.

Martin Geertsen vil nu kalde sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd primært for at forstå, hvorfor opgaven til millioner ikke var sendt i udbud.

»Jeg har tænkt mig at grave videre i sagen. Jeg vil vide, hvem der har truffet beslutningen, og hvor mange timer, Kammeradvokaten har brugt på sagen,« siger han.

Det er et samråd, som Stinus Lindgreen vil se frem til.

»Sagen i sig selv har været lidt speget. Der er mange ting, der ville være rart at være oplyst om tidligere i forløbet. Blandt andet at der skulle bruges ti millioner kroner på det,« understreger han.

Berlingske har kontaktet ministeriet med henblik på at få et svar på kritikken. Et svar har indtil videre ikke været muligt.