Konkurstruet: Stjernekoks restaurantimperium er sat under administration

Den verdenskendte tv-kok Jamie Olivers italienske madeventyr er blevet til et økonomisk mareridt. Tirsdag er hans forretningsimperium blevet sat under administration, og flere end 1.000 job er på spil.

Selskabet bag restaurantkæden Jamie's Italian samt restauranterne Barbecoa og Fifteen – som var Jamie Olivers første – er tirsdag blevet sat under administration. Fold sammen
Læs mere
Foto: LEX VAN LIESHOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jamie Oliver har i flere år kæmpet for at holde liv i sin italienske restaurantkæde. Nu ser det ud til, at den britiske kendiskok har kastet håndklædet i ringen.

Tirsdag er selskabet The Jamie Oliver Group, som står bag 23 Jamie's Italian i Storbritannien samt restauranterne Fifteen og Barbecoa, blevet sat under administration af revisionsgiganten KPMG. Og flere end 1.000 medarbejdere er i fare for at miste deres job, skriver The Guardian.

»Jeg er meget ked af udfaldet og vil gerne takke alle vores ansatte og leverandører, som har lagt hjerte og sjæl i forretningen i mere end et årti,« udtaler Jamie Oliver, som fik sit store gennembrud i 1997, hvor han arbejdede på The River Cafe i London, da et tv-hold fik øje på ham.

Det førte i første omgang til eget tv-show. Siden har han udbygget sit forretningsimperium med blandt andet adskillige kogebøger, et madmagasin samt en stribe restauranter.

Jamie Oliver oplyser, at han åbnede restaurantkæden Jamie's Italian i 2008 med en intention om at forny hele feltet af mellemklasserestauranter i Storbritannien med bedre kvalitet for pengene, fokus på dyrevelfærd og en stor passion for god mad og service.

Havde to timer til at betale 60 millioner kroner

Allerede i efteråret 2017 begyndte nedturen for alvor at rulle for Jamie Olivers italienske madeventyr. Under en tv-optagelse blev han ringet op med beskeden om, at kassen var tom – og at han havde to timer til at overføre godt 60 millioner kroner fra sin personlige opsparing, hvis restaurantkæden skulle undgå konkurs.

Senere kom det frem, at The Jamie Oliver Group havde en gæld på lige under 600 millioner kroner. Og at Jamie Oliver efterfølgende skød yderligeregodt 45 millioner kroner i selskabet.

Men saltvandsindsprøjningerne fra hans personlige pengekasse har altså ikke været nok til at få restauranterne tilbage på fode. Regnskabet for 2017 viste et underskud på omkring 168 millioner kroner. Og sidste år faldt omsætningen ifølge The Guardian med 11 procent til omkring 860 millioner kroner, efter at 12 restauranter var blevet lukket ned og omkring 600 medarbejdere afskediget.

Vil ikke skyde flere penge i

Jamie Oliver har gennem de seneste måneder forgæves forsøgt at finde en ny ejer til The Jamie Oliver Group, da han har meldt ud, at han ikke ønsker at skyde flere penge fra sin personlige formue i selskabet. Derfor har restaurantkæden nu erklæret sig insolvent og er blevet sat under administration.

Udover de 23 Jamie's Italian i Storbritannien, som er ejet af The Jamie Oliver Group, har kæden omkring 25 restauranter rundt omkring i verden samt 15 i Cornwall, som alle drives af franchisetagere. Og de bliver ifølge Sky News ikke påvirket af, at moderselskabet bag kæden er sat under administration.