Jamie Olivers nedtur fortsætter: Regnskab viser kæmpe underskud på 168 millioner kroner

Stjernekokken Jamie Oliver og hans restauranter har på det seneste haft det svært. Nu viser sidste års regnskab et underskud på 168 millioner kroner.

Jamie Oliver skriver både kogebøger, laver tv-shows og ejer restauranter. Det går godt for hans kogebogsforretning, mens restauranterne halter efter. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRICE COFFRINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Britiske Jamie Oliver er en af de mest succesfulde og kendte tv-kokke i verden. Men på det seneste har hans restaurantkæde haft alt andet end succes.

I september sidste år blev han tvunget til at skyde et stort tocifret-millionbeløb i kæden for at undgå at dreje nøglen om, og nu viser regnskabet for 2017 et kæmpe underskud på omkring 168 millioner kroner.

Underskuddet skyldes ifølge kæden selv svære tider i branchen med stigende udgifter, blandt andet i form af højere huslejer, men også faldende salg er med til at presse kæden. Ifølge The Guardian er salget på Jamie’s Italian-restauranterne faldet med 11 procent det seneste år.

Problemerne har medført, at Jamie Oliver tidligere på året blev nødt til at lukke flere restauranter, herunder en af sine to flagskibsrestauranter i London.

To timer fra konkurs

Kædens problemer gik for alvor op for stjernekokken, da han i september sidste år blev ringet op under en tv-optagelse med beskeden om, at kassen var tom. Han skulle indenfor to timer overføre 60 millioner kroner fra sin personlige opsparing, hvis restaurantkæden skulle undgå konkurs.

»Jeg havde to timer til at overføre pengene og redde den – ellers ville det hele gå ned den eller den næste dag. Så slemt stod det til, og så dramatisk var det,« fortalte Jamie Oliver i et interview med Financial Times.

Senere kom det frem, at selskabet bag restaurantkæden, The Jamie Oliver Group, havde en gæld på lige under 600 millioner kroner. Stjernekokken har efterfølgende tilført 45 millioner kroner yderligere til selskabet.

Jamie Oliver har udtalt, at han ikke fuldt ud forstår, hvorfor kæden er havnet i så meget økonomisk modvind. Men Jon Knight, som nu står i spidsen for restaurantdelen af Jamie Olivers forretning, har ifølge The Guardian sagt, at en af årsagerne er, at kæden har mistet kontakten med sine grundlæggende principper.

Interessen for Jamie Olivers kogebøger er stor. Her ses han med bogen »5 Ingredienser - hurtigt og nemt«. I 2010 udgav han »Jamies mad på 30 minutter«, som solgte mere end en million eksemplarer i løbet af de første tre uger. Siden er den blevet den mest solgte fagbog i Storbritannien nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lex van LIESHOUT.

Tv-shows og kogebøger holder restauranterne kørende

Jamie Oliver havde sit store gennembrud, da han arbejdede på en cafe i London, hvor et tv-hold fik øje på ham. Det medførte, at han fik sit eget show, men også kogebøger og et madmagasin er det med tiden blevet til.

Stigende indtægter på nogle af hans andre forretningsområder er med til at kompensere for problemerne i restaurantkæden. Indtægten for hans medieforretning, som inkluderer tv-shows samt kogebøger, er steget fra omkring 17 til 268 millioner kroner.

Indtægterne på dette forretningsområde skyldes blandt andet, at han sidste år alene i Storbritannien solgte en million eksemplarer af sin »5 ingredienser - hurtigt og nemt« kogebog. Og denne indtægt har ifølge Poul Hunt, administrerende direktør i Jamie Oliver Group, været vigtig for at holde restauranterne i gang.

»Succesen i vores medieforretning, var fundamental for vores evne til at støtte restaurantforretningen og sikre dens fremtid,« siger han til The Guardian.