Derfor gik det galt for Jamie Olivers restaurant

TV-kokken Jamie Oliver har måttet gøre en ende på sine forretningsdrømme, efter at hans restaurantimperium er blevet sat under administration. For få penge og ændrede forbrugervaner udløste tilsyneladende dødsstødet, så nu går bankerne efter stjernekokkens private penge.

Jamie Oliver skylder personligt millioner af pund til de banker, der finansierede hans italienske restaurantimperium. Nu vil de inddrive gælden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Paul Miller/Ritzau Scanpix

TV-kokken Jamie Olivers forretningsimperium har kurs mod afgrunden. Tirsdag kom selskabet The Jamie Oliver Group, som står bag 23 af kokkens restauranter i Jamie's Italian-kæden i Storbritannien samt restauranterne Fifteen og Barbecoa, under administration af revisionsgiganten KPMG. Flere end 1.000 medarbejdere risikerer at miste jobbet, skriver BBC News.

»Jeg anerkender, at det er svært for alle, der er ramt. Vi lancerede Jamie's Italian i 2008 med fokus på ingredienser af meget høj kvalitet, på dyrevelfærd i verdensklasse og med et fantastisk hold, der delte min lidenskab for god mad og service. Og dette var præcis, hvad vi skabte,« forklarer stjernekokken over for The Guardian.

Forklaringen på restaurantkædens nedtur skal ifølge The Guardian først og fremmest findes i, at Jamie's Italian løb ind i modstand fra en række konkurrenter – blandt andre Pizza Express, Strada og Franco Manca, der alle er sultne efter en del af det italiensk inspirerede restaurantmarked.

Derudover har forbrugerne tilsyneladende mistet i det mindste noget af appetitten efter italiensk mad – eller for restauranter i det hele taget. I de første tre måneder af året har britiske restauranter ifølge Reuters således registreret et fald i antallet af gæster, idet der sammenholdt med de første tre måneder af 2018 har været fem millioner færre restaurantgæster, ligesom det samlede salg ligger seks procent lavere.

Kunderne søger i højere grad mod fastfoodkoncepter og tjenester som Just Eat, skriver Reuters.

Bankerne går efter Jamie Olivers egne penge

Med restaurantkædens truende kollaps følger store konsekvenser for Jamie Oliver selv, idet bankerne vil gå efter kokken personligt for at inddrive den gæld, der blev stiftet i forbindelse med kædens lancering, skriver The Daily Telegraph.

Ifølge avisen stillede Jamie Oliver en garanti efter forrige omstrukturering over for bankgruppen HSBC og distributøren Brakes, hvilket tilsyneladende gør det muligt for dem at lade Jamie Oliver personligt dække hver en regning, der ikke er blevet betalt.

Med konkursbegæringen har HSBC mistet millioner af pund, og ifølge avisen står Jamie Oliver til at at skulle betale 37 mio. pund ud af egen lomme til banken.

Kæden har i lang tid lidt under dårlig økonomi. Således har Jamie Oliver flere gange forgæves forsøgt at finde en ny ejer til The Jamie Oliver Group, efter at han har meldt ud, at han ikke ønsker at skyde flere penge fra sin personlige formue i selskabet. Derudover har The Jamie Oliver Group en gæld på lige under 600 mio. kr.