Kollerup skyder rød bankdirektørs argument ned: »Det er et valg, bankerne selv tager«

Erhvervsminister Simon Kollerup er uenig med direktør Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank om, hvorvidt bankerne er tvunget til at opkræve negative renter fra kunderne.

»Der er ikke nogen en til en-sammenhæng mellem, at når der er en negativ rente i Nationalbanken, så skal en bank også helt automatisk sætte en negativ rente over for sine kunder,« siger erhvervsminister Simon Kollerup. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er noget sludder, at bankerne er nødt til at sende regningen for negative renter videre til kunderne.

Bankerne bør nu tage det valg ikke sætte grænsen længere ned. Sådan lyder den klare appel fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

»Jeg er nødt til at sige, at der er ikke nogen en til en-sammenhæng mellem, at når der er en negativ rente i Nationalbanken, så skal en bank også helt automatisk sætte en negativ rente over for sine kunder. Den automatiske sammenhæng er der ikke. Vi har kunnet se i en årrække, at bankerne ikke har opkrævet negativ rente over for deres privatkunder, selvom Nationalbanken har en negativ rente. Det er et valg, bankerne selv tager,« siger Simon Kollerup i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Reaktionen kommer i kølvandet på, at topchefen for Arbejdernes Landsbank, Gert Jonassen, lørdag i et interview med Berlingske går i rette med Simon Kollerup, der har kaldt det for »grådigt«, når bankerne fortsætter med at kræve betaling fra flere kunder for at have deres penge stående i banken.

»Er det grådigt at tage det samme, som Nationalbanken kræver af bankerne? Det synes jeg ikke. Jeg synes stadigvæk, at det er mærkeligt at have negative renter på indlån, men jeg synes ikke, at det er grådigt. Penge har en pris, og i øjeblikket koster det penge at opbevare dem,« siger Gert Jonassen, ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank.

»Banker har en unik rolle i samfundet«

Sydbank var den første bank i Danmark, der indførte en grænse for negative renter på 100.000 kroner for private kunder. Siden har en lang række banker, heriblandt Arbejdernes Landsbank, fulgt trop. Det gør bankerne, fordi bankernes bank, Nationalbanken, opkræver negative renter.

Arbejderbanken, der hovedsageligt ejes af den røde fagbevægelse, har i øjeblikket udlån for 23 milliarder kroner på sin egen balance og indlån for 50-55 milliarder kroner.

»Så jeg har omkring 30 milliarder kroner, som jeg faktisk ikke har lånt ud. Det efterlader en hel del penge, jeg skal sætte nede i Nationalbanken, og noget, som jeg er nødt til at købe værdipapirer for. Så jeg kan ikke tåle at få fyldt indlån yderligere på,« siger Gert Jonassen fra Arbejdernes Landsbank, der ikke kan få øje på andre gode alternativer.

Erhvervsminister Simon Kollerup mener grundlæggende, at grænsen for negative renter er nået ved 100.000 kroner.

»Danskerne skal trygt kunne opbevare deres penge i vores pengeinstitutter, og jeg frygter, at en yderligere sænkelse kan få nogle til at kaste sig over mere risikofyldte investeringer. Banker har en unik rolle i samfundet og alle danskere er pålagt at have en bankkonto, hvis de skal have penge fra det offentlige. Derfor er min appel også, at grænsen ikke skal yderligere ned. Bankmarkedet er et særligt marked – derfor mener jeg også godt, at man kan have særlige forventninger til bankerne, så vi kan fastholde en høj tillid til dem,« lyder det fra ministeren.

Læs det store interview med direktøren fra Arbejdernes Landsbank her.

LÆS MERE