Københavnsk biotekselskab var næsten dødt og begravet: Nu vælter milliarderne ind fra global supersællert

Genmab er succeshistorien over dem alle i dansk biotek. Fra en tilværelse på fallittens rand har selskabet fra Kalvebod Brygge nu fået den ultimative godkendelse i hus i USA til selskabets medicinske guldæg Darzalex, der bruges til behandling af knoglemarvskræft. Genmab har på rekordtid skabt en medicinsk supersællert.

Genmab-topchef Jan van de Winkel er kendt som en meget optimistisk direktør, der griber enhver lejlighed til at tale begejstret om selskabets kræftmiddel, Darzalex. Arkivfoto: Sofie Mathiassen Fold sammen
Læs mere

Det er historien om et nærmest utroligt comeback, der fredag sender det københavnske biotekselskab Genmab på soloudbrud i det danske eliteindeks for børsvirksomheder.

Med en gylden godkendelse fra de amerikanske myndigheder har den danske biotekkomet nået en vigtig milepæl med guldægget Darzalex, der bruges til behandling af knoglemarvskræft.

Den spritnye godkendelse fra USA betyder helt konkret, at Darzalex nu kommer frem i forreste række som såkaldt standardbehandling i kombination med kræftmidlet Revlimid, som er lægernes førstevalg på det afgørende amerikanske marked.

Genmab har præsenteret de amerikanske myndigheder for et klokkerent homerun med et klinisk studie, der med sikkerhed vil sende biotekselskabets milliardomsætning i vejret.

»Hvis resultaterne fra det studie er gode, kan vi potentielt set omgående få 50 procent af markedet, da USA udgør halvdelen af markedet som verdens største. Det er derfor, at det er fantastisk vigtigt,« sagde Genmabs topchef, Jan van de Winkel, til Berlingske Business i efteråret 2018.

For år tilbage var der ellers intet, der tydede på, at biotekselskabet med base på Kalvebod Brygge en dag skulle levere et globalt gennembrud inden for kræftbehandling.

I finanskrisens kølvand vaklede Genmab rundt som en groggy bokser og var reelt tæt på kollaps. Tilliden til et lille dansk biotekselskab med koks i strategien var væk. Dengang var Genmab primært kendt for at være leveringsdygtig i dårlig kommunikation og eksorbitante aflønningsprogrammer til selskabets ledelse.

Men gennembruddet med Darzalex trak det københavnske biotekselskab op af en muddergrøft og forvandlede Genmab fra skrot til slot.

Selskabets guldæg står i dag på en platform, der med tiden kan gøre midlet til et af de mest sælgende lægemidler til behandling af cancer nogensinde. Det succesfulde kræftmiddel testes i dag i en lang række andre kræftformer end knoglemarvskræft i mere end 80 kliniske studier.

Rockstjerne på børsen

Den udvikling har også for længst forplantet sig i biotekselskabets aktiekurs.

Da selskabets topchef, Jan van de Winkel, i sommeren 2010 blev præsenteret som ny administrerende direktør, kostede selskabets aktie i omegnen af 57 kroner.

I dag skal investorerne betale omkring 1.200 kroner for en enkelt Genmab-aktie.

Det svarer i runde tal til, at selskabets aktiekurs er steget med 2.000 procent, siden Jan van de Winkel, som er professor i immunologi, overtog styringen af det dengang kriseramte biotekselskab.

Genmab-topchefen har tidligere fortalt til Berlingske Business, hvordan han for godt ni år siden overtog et selskab i »virkelig dårlig forfatning«.

Grundlaget for det danske biotekselskabs eksistens var ganske enkelt ved at forsvinde. Fejldispositioner for trecifrede millionbeløb havde bragt selskabets økonomiske fundament i knæ.

Samtidig levede selskabets store guldæg dengang en yderst tvivlsom tilværelse, da både Genmabs pengekasse og den lægevidenskabelige tro på midlet skrantede voldsomt.

Det betød, at Genmab flere gange var ved at aflive sit store fremtidshåb.

»Vi var ved at droppe programmet tre gange. Vi havde en række udfordringer. Flere læger var ikke interesserede i at lade deres patienter indrullere i programmet, og samtidig ramte vi en turbulent tid rent finansielt. Programmet rykkede sig næsten ikke mellem 2008 og 2010. Vi var meget tæt på at stoppe udviklingen,« sagde Jan van de Winkel i et interview med Berlingske Business i 2015.

Den historie er nu for længst fejet af banen af jubelstemning over midlets fremtidsudsigter både hos Genmab selv, men også hos analytikerkorpset og en lang række kræftlæger.

Den store succes for den danske biotekvirksomhed og selskabets gyldne kræftmiddel har resulteret i en regulær jobfest, da antallet af ansatte i Genmab er steget med næsten 50 procent fra 2017 til 2018.

Også i 2019 kommer Jan van de Winkel til at byde et endnu ukendt antal medarbejdere velkomne i Genmab, der har kontorer i både Holland, Danmark og USA.