Genmab var millimeter fra at aflive guldæg

Genmabs højtbesungne kræftmiddel Daratumumab blev mandag godkendt i USA. Det danske selskab var ved at droppe sit guldæg tre gange under udviklingen.

Genmabs topchef Jan van de Winkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Biotekselskabet Genmab står foran et globalt gennembrud. Med godkendelsen af kræftmidlet Daratumumab – til behandling af knoglemarvskræft – har det danske selskab slået hul på et marked, der vil være omkring ti milliarder dollar værd over tid. Genmab-topchef Jan van de Winkel mener, at biotekselskabets nye middel kan blive en game changer inden for kræft­behandling.

»Vi mener, at Daratumumab har potentiale til at ændre livet for rigtigt mange patienter. Det er en drøm, at du kan komme til at gøre en forskel. At du kan forbedre patienters liv. Vi er tættere på at nå det mål nu end nogensinde før,« siger Jan van de Winkel.

Genmabs nye guldæg levede i flere år en yderst tvivlsom tilværelse. Da krisen kradsede allerhårdest i Genmab, var selskabet flere gange ved at aflive sit fremtidshåb. Både Genmabs pengekasse og den lægevidenskabelige tro på midlet skrantede voldsomt.

»Vi var ved at droppe programmet tre gange. Vi havde en række udfordringer. Flere læger var ikke interesserede i at lade deres patienter indrullere i programmet, og samtidig ramte vi en turbulent tid rent finansielt. Programmet rykkede sig næsten ikke mellem 2008 og 2010. Vi var meget tæt på at stoppe udviklingen,« siger Jan van de Winkel.

Truslen om kollaps er nu afløst af jubelstemning over midlets fremtidsudsigter både hos Genmab selv, men også hos analytikerkorpset og en lang række kræftlæger.

Herhjemme har den danske overlæge og professor Torben Plesner fra Vejle Sygehus arbejdet med Daratumumab siden 2007. Han har tidligere lovprist det danske kræftpræparat og kaldt Genmabs middel mod knoglekræft for »gigantisk«.

»Det her er et helt afgørende gennembrud. Stoffet er nu blevet godkendt til enkeltstof­behandling. Det er et godt tilbud til patienter, som har store vanskeligheder med at finde en behandling, der virker. Der er en betydelig del af de patienter, som vil kunne få glæde af Daratumumab,« siger Torben Plesner.

Han peger samtidig på, at Genmabs middel formentlig vil virke endnu bedre, når det kombineres med andre præparater. Genmab har en række kliniske data undervejs, der skal kortlægge Daratumumabs effekt i kombination med en række andre midler.

»Ud af disse kliniske forsøg forventer jeg, at der kommer en endnu bedre effekt af kombinationsbehandlinger med Daratumumab og andre stoffer. Det her er kun det første skridt på vej mod en meget positiv udvikling,« siger Torben Plesner, som vurderer, at Genmabs nye kræftmiddel i en kombinationsbehandling kan blive den foretrukne behandlingsform mod knoglemarvskræft.

Den amerikanske godkendelse af Daratumumab sendte tirsdag Genmabs aktie i vejret med 11,22 procent. Det grønne lys fra USA fik det danske biotekselskab til at opjustere forventningerne til årets resultat med godt 300 millioner kroner.