Kina sætter sig på teknologien til overvågning

De seneste tre års anmeldelser til FN om internationale standarder for overvågningsteknologi stammer alle fra virksomheder i Kina. Dette kan især sikre Kina fodfæste i mindre udviklede lande.

Udbredelsen af overvågningsudstyr, heriblandt ansigtsgenkendelse, i Kina er berygtet. Her demonstreres, hvordan kunstig intelligens og ansigtsgenkendelse benyttes til at identificere personer på gader og stræder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Peter/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kinesiske virksomheder står bag samtlige anmeldelser til FN om internationale standarder for overvågningsteknologi, der er indgivet de seneste tre år. Det skriver den britiske finansavis Financial Times.

Den Internationale Telekommunikationsunion (ITU) under FN har siden 2016 modtaget 20 forslag til at gøre særlig teknologi til internationale standarder. De er alle fra kinesiske virksomheder som det statsejede teleselskab China Telecom, mobilgiganterne ZTE og Huawei samt giganter inden for overvågningskameraer som Hikvision og Dahua. Flertallet af dem omhandler, hvordan optagelser fra ansigtsgenkendelseskameraer og optagelser fra lydovervågningsudstyr lagres og analyseres.

Udbredt brug af overvågningssystemer

Ansøgningerne viser ifølge avisen, at Kina forsøger at sætte sig på markedet for overvågningsteknologi. Ved at sikre sig den ITU-godkendelse, som cirka halvdelen af ansøgningerne nu har fået, får kinesiske virksomheder hurtigt foden inden for i især udviklingslande, som ikke har egne standardiseringsorganisationer.

Den kinesiske regering har en arbejdsplan, »Made in China 2025«, hvorefter Kina skal være selvforsynende på kritiske teknologiske områder som robotindustrien, 5G-mobilteknologi, kunstig intelligens og kvantecomputere. Denne plan har længe bekymret USA, som har fokus på, hvorledes Kina blandt andet anvender teknologien til at undertrykke menneskerettighederne i landet.

Det kommunistiske kinesiske styres brug af overvågning og overvågningssystemer er kendt vidt og bredt. Kina står bag verdens måske mest avancerede og omfattende internetcensur og har på det seneste været anklaget for at benytte ansigtsgenkendelsesteknologi til overvågning af en muslimsk befolkningsgruppe, uigurerne, i den vestlige del af det store land.

Vil vinde markeder uden for Kina

»Den kinesiske overvågningsindustri er ved at være en af de mest avancerede i verden, så der er profit at hente som følge af dette. Der er tale om virksomheder med globale ambitioner, som ikke blot ønsker at arbejde inden for Kinas lukkede økosystem,« vurderer Samm Sacks fra tænketanken New America, som er ekspert i kinesisk teknologipolitik, til Financial Times.

Kina er hjemland for nogle af verdens førende virksomheder inden for software til ansigtsgenkendelse, heriblandt Megvii og SenseTime. Ansigtsgenkendelse benyttes i Kina i supermarkeder, undergrundstog, lufthavne og ved check-ind i visse hoteller.

I større byer vil metroselskaber bruge teknologien til at »klassificere passagererne« med henblik på »forskellige sikkerhedscheck«. Alle på den hvide liste kommer således hurtigere igennem, mens alle med »unormal reaktionsmønster« kan forvente ekstra grundig kontrol.