Kina med ny ordre: Væk med udenlandske mærker af PCer og al udenlandsk software

Nye ordrer fra det regerende kommunistparti skal sikre større udbredelse af kinesiske produkter hos myndighederne. I Rusland skal der nu ligge russisk software på smartphones, PCer og smart-TV.

Udenlandsk hardware og software skal ud af alle offentlige instanser i Kina inden tre år og erstattes af kinesiske varer, lyder ordren fra myndighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jason Lee/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle udenlandske mærker af PCer og al udenlandsk software skal ud af alle kontorer inden tre år.

Sådan lyder ordren fra regeringen til alle myndigheder og offentlige institutioner i Kina, som dermed fortsætter med at stramme kontrollen med, hvad der foregår i landet.

Ifølge den britiske finansavis Financial Times er det første gang, at regeringen offentligt kræver, at kinesiske indkøbere skal vælge landets egen teknologi, og det ses som et modtræk til den amerikanske præsident Donald Trumps nu flerårige kampagne for at stække kinesiske teknologivirksomheder i både USA og hos USAs allierede. Det har senest betydet, at den kinesiske mobilgigant Huawei har fået frataget muligheden for at installere Google-software på sine smartphones og dermed reelt gjort dem umulige at sælge uden for Kina, hvor Google er forbudt.

Ordren kommer fra det regerende kommunistpartis centralkontor, og allerede næste år ventes 30 procent af de 20-30 millioner berørte PCer at skulle skiftes ud. Myndighederne har allerede en præference for PCer fra kinesiske Lenovo, som er verdens største PC-producent, og som i 2005 købte IBMs PC-forretning. Derimod er det sværere at udskifte softwaren. Her dominerer Microsofts Windows og Apples MacOS. Microsoft lavede i 2017 en særlig udgave af sit Windows 10-styresystem, »Udgave til kinesiske myndigheder«, men den ser ikke ud til at blive accepteret fremover.

Ingen ny telefon uden ansigtsscanning

Det kinesiske forbud mod at købe udenlandske PCer og software kommer, kort efter at Kina 1. december indførte, at man ikke længere kan købe en ny mobiltelefon uden at blive ansigtsscannet. Det træk vil kunne øge statens i forvejen navnkundige kontrol og censur, der hører til de mest omfattende og effektive i verden.

Kina er hjemland for nogle af de førende virksomheder inden for ansigtsgenkendelsessoftware, heriblandt Megvii og SenseTime. De tre største teleselskaber i Kina – China Telecom, China Unicom og China Mobile – er alle statsejede.

Ansigtsgenkendelsesteknologi bruges i Kina allerede i supermarkeder, undergrundstog og lufthavne, ligesom visse hoteller anvender den, når man checker ind. I større byer vil metroselskaberne bruge teknologien til at »klassificere passagererne« med henblik på »forskellige sikkerhedscheck«, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Russisk software skal være installeret

I Kinas naboland, Rusland, underskrev præsident Vladimir Putin 2. december en ny lov, som kræver, at producenter af smartphones, computere og smart-TV-apparater fra fabrikken installerer russisk software på deres udstyr. Loven træder i kraft 1. juli 2020 og er blevet præsenteret som en måde at hjælpe russiske IT-virksomheder til at konkurrere med udenlandske og spare forbrugerne for at skulle hente software, efter at de har købt nyt udstyr.

Apple, som bl.a. producerer iPhone-telefoner, har allerede truet med at trække sig helt ud af det russiske marked, hvis russerne vil forbyde iPhones uden præinstalleret russisk software, fordi det vil svare til at pille ved grundsystemet på telefonerne.

Den russiske regering vil ifølge avisen The Moscow Times offentliggøre en liste over den software og de apps, som kræves præinstalleret, såvel som en liste over det udstyr, som er omfattet af den nye lov.

Rusland har de seneste år strammet sin internetlovgivning, således at søgemaskiner skal slette visse resultater, ligesom beskedtjenester skal dele krypteringsnøgler med sikkerhedsmyndighederne, så de har en bagdør til at kunne følge med i ellers kodet kommunikation, som stadig flere beskedtjenester indfører som standard. Endelig skal både sociale netværk og udbydere af e-mailtjenester som Googles Gmail og Microsofts Outlook gemme alle data på servere, der er fysisk placeret i Rusland.