Google, Apple og Firefox blokerer for spionforsøg

Teknologigiganterne griber ind mod regeringen i Kasakhstan, som forsøger at overvåge trafikken i deres internetbrowsere Chrome, Safari og Firefox.

Regeringen i den tidligere sovjetrepublik Kasakhstan har forsøgt at spionere gennem folks internetbrowsere. Arkivfoto: Pavel Mikheyev, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: PAVEL MIKHEYEV

Google, Apple og Firefox har taget det usædvanlige skridt at blokere for, at regeringen i det centralasiatiske Kasakhstan bruger deres internetbrowsere som overvågningssystem.

Google, som står bag verdens mest brugte internetbrowser Chrome, og Mozilla, som udvikler Firefox-browseren, meddelte onsdag, at de med »tekniske løsninger« har spærret for et såkaldt digitalt certifikat, som de kasakhiske myndigheder står bag, og som vil gøre det muligt for styret at læse alt, hvad man skriver og ser i sin internetbrowser, også brugerkontooplysninger og kodeord.

Apple meldte efterfølgende ud, at selskabet vil tage samme skridt for at beskytte brugerne af sin Safari-browser.

Adgang til al internettrafik, også kodeord

Blokeringen sker gennem internetbrowserne, således at brugerne ikke skal gøre noget.

Myndighederne i den tidligere sovjetrepublik har bedt alle 18 millioner borgere om at installere det regeringsudstedte certifikat på computere og mobiltelefoner, som skal beskytte kasakherne mod »hackerangreb, onlinesvindel og andre typer af cybertrusler«, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Certifikater bruges normalt i internetbrowsere til at sikre, at de netsteder, som man besøger, faktisk er ægte og dermed nyder tillid, således at man med sindsro kan bruge dem og f.eks. indtaste personlige oplysninger som brugernavn eller kontonumre, når man køber noget. Det kasakhiske certifikat gav myndighederne såkaldt »root«-adgang til al netværkstrafik på de computere og telefoner, som det blev installeret på. Dermed ville myndighederne kunne fjernovervåge al trafik i internetbrowserne og afkryptere den, så de kunne se alt, hvad man foretog sig på nettet..

Spærret for overvågning

Den kasakhiske regering siger, at den har indstillet, hvad den omtaler som en »systemtest«, og at kasakherne kan slette certifikatet. Både Google og Mozilla siger, at deres tiltag vil forhindre overvågningscertifikatet i at fungere, også hvis det allerede er installeret.

Kasakhstan rangerer lige efter Rusland og Iran på den uafhængige, amerikanske vagthund Freedom Houses liste over lande med mindst internetfrihed. Her blokeres netsteder og apps, som bruges af kritikere, jævnligt i kortere perioder. Det rammer bl.a. Facebook og YouTube og sker ofte i forbindelse med offentlige demonstrationer.

Indtil videre har de kasakhiske myndigheder ikke kommenteret teknologigiganternes indgriben.

Ifølge britiske BBC forsøgte den kasakhiske regering i 2015 uden held at installere tilsvarende software i Firefox-browseren, som dengang var mere brugt end i dag.