Microsoft sletter kæmpe database til ansigtsgenkendelse

Flere end ti millioner billeder brugt til at oplære software i at genkende bestemte ansigter er slettet. Også to universiteter har slettet deres billedsamlinger.

Kunstig intelligens er software, der skal kunne »tænke« selv efter at være blevet fodret med massevis af oplysninger, og f.eks. kunne genkende ansigter ud fra billeder. Her demonstreres teknologien på en stor udstilling, hvor den identificerer de enkelte personer på billedet og tæller op, hvor mange gange de er blevet set. Arkivfoto: David McNew, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: DAVID MCNEW
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske softwaregigant Microsoft har i stilhed fjernet den største database med billeder, der bruges af både forskere og militæret til optræning i ansigtsgenkenkendelse, fra nettet.

Databasen MS Celeb, som stammer fra 2016, rummer flere end ti millioner billeder af næsten 100.000 personer, skriver den britiske finansavis Financial Times. MS Celeb er blevet brugt af både militærfolk og af flere kinesiske virksomheder.

Brugt af store amerikanske og kinesiske virksomheder

Billederne skal ifølge Microsoft være af kendte personer og er hentet fra nettet af søgemaskiner, uden at de pågældende er blevet spurgt om lov. Billederne er lagt ud med de rettigheder, at de frit kan anvendes til akademiske formål, men det tyske forskningsprojekt MegaPixels har godtgjort, at databasen også rummer billeder af en række personer, der ikke kan kaldes for berømtheder.

Også Duke Universitys database Duke MTMC med over to millioner billeder og Stanford Universitys database Brainwash med 12.000 billeder er blevet fjernet, efter at Financial Times har skrevet om dem.

Ifølge Microsoft blev MS Celeb-basen holdt vedlige »af en ansat, der ikke længere er hos Microsoft, og nu er blevet fjernet«. Databasen har ifølge avisen været brugt til at oplære software inden for såkaldt kunstig intelligens i at genkende personer og personlige træk af store virksomheder som IBM, Panasonic, Alibaba, Hitachi og Sensetime. Sensetime er en af flere leverandører af udstyr til det kinesiske styre, som har taget intens overvågning med netop ansigtsgenkendelse i brug mange steder.

Frygt for overvågning

Ansigtsgenkendelse kan nemlig også misbruges til overvågning. Det er tydeligst demonstreret i Kina. Her bruges ansigtsgenkendelse gennem overvågningskameraer på veje, stationer, i lufthavne og gadekryds. På skærme ved fodgængerovergangene udpeges de, der flere gange er gået over for rødt, og oplysningerne køres sammen med andre systemer i et socialsystem, som også omfatter opførsel på arbejdspladsen, og f.eks. kan få betydning, når man vil låne penge i banken.

Bystyret i den amerikansk storby San Francisco i Californien forbød i maj myndighedernes brug af ansigtsgenkendelse, netop fordi det kan misbruges. Forbuddet gælder også politiet og omfatter systemer til automatisk nummerpladegenkendelse og til genkendelse af våben. Aktionærer i internetgiganten Amazon forsøgte i maj forgæves at få gjort det forbudt, at Amazon sælger sin omstridte teknologi til ansigtsgenkendelse – Rekognition – til myndighederne, medmindre bestyrelsen kan garantere, at borgerrettigheder ikke krænkes.

Adam Harvey fra MegaPixels fastslår, at selv om Microsoft nu har slettet MS Celeb-databasen, findes der kopier hos alle, der har hentet den. Mange af disse kopier deles videre.

»Der er ingen måde, hvor man kan forhindre dem i fortsat at lægge den ud og bruge den til deres egne formål,« konstaterer han.