Kåre Schultz og Teva ramt af betændt retssag: »Vi tager disse anklager alvorligt«

Amerikanske delstater sagsøger medicinalvirksomheden Teva med danske Kåre Schultz i spidsen for at stå bag en ulovlig karteldannelse sammen med 19 andre firmaer, der har fået priserne på medicin til at stige til vejrs.

Medicinalfirmaet Teva med adm. direktør Kåre Schultz er havnet i midten af betændt retssag om ulovlig karteldannelse blandt knap en snes virksomheder, der har hævet priserne på lægemidler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hævede priser på medicin fra globale kopiproducenter har udløst en betændt sag i USA om ulovlige aftaler blandt konkurrerende virksomheder.

Midt i stormvejret står verdens største kopiselskab Teva, som har danske Kåre Schultz som topchef.

Teva beskyldes for at have hjulpet og stået i spidsen for den store sammensværgelse af medicinalvirksomheder, der i en periode fra 2013 til 2015 har hævet priserne ulovligt på deres produkter.

Sådan lyder anklagen i en større retssag indgivet af flere amerikanske delstater, der har undersøgt medicinalvirksomhederne i mere end fem år. Det skriver Bloomberg.

Derfor er der ifølge investeringsøkonom i Nordnet Per Hansen lagt op til et større kursfald i Teva mandag. Selskabets aktie faldt allerede søndag med ti pct. i Israel.

Tevas nedtur skyldes primært anklagerne om selskabets rolle i en karteldannelse med 19 andre medicinalselskaber, som angiveligt skruede priserne kunstigt op på lægemidler efter indbyrdes aftale.

Virksomhederne skulle ifølge anklagen have hævet priserne på mere end 100 forskellige lægemidler. Ifølge amerikanske myndigheder kan de store kopiselskaber blive ramt af kæmpebøder.

Ifølge Tevas finansdirektør, Mike McClellan, har selskabet ikke gjort noget forkert. Han henviser til, at sagen har rumlet i flere år.

»Der har ikke været nogen udvikling på dette område. Vi tager disse anklager alvorligt og vil forsvare os,« sagde Mike McClellan ifølge Reuters under en konference i Israel.

De påståede ulovligheder er foregået længe før Kåre Schultz tiltrådte. Derfor står den danske topchef nu over for endnu en stor udfordring, som ikke blot består i at rydde op i en virksomhed med en skræmmende stor gældspukkel på omkring 180 milliarder kroner.