Kåre Schultz i kurskrise: Retsopgør om prisfusk og misbrug koster milliarder

Aktiekursen i medicinalgiganten Teva har aldrig været lavere under den danske topchef Kåre Schultz, end den er netop nu. Den schweiziske storbank Credit Suisse har helt usædvanligt sænket sit kursmål på Teva-aktien to gange på blot tre uger.

Kåre Schultz kæmper med at få gælden under kontrol i den israelske medicinalgigant Teva og bliver samtidig presset af to store retsager i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det er hårde tider for de mange danske investorer, der har satset penge på, at det ville være en god forretning at købe aktier i den israelske medicinalgigant Teva, som har danske Kåre Schultz som topchef.

Teva har været den mest populære udenlandske aktie hos private danske investorer, siden Kåre Schultz overtog taktstokken i det gældsplagede medicinalselskab i november 2017.

Ifølge den seneste opgørelse fra Nationalbanken placerede danske investorer omkring 370 millioner kroner af deres sparepenge i Teva-aktier fra januar 2018 frem til februar 2019 i tillid til, at Kåre Schultz er manden, der kan kaste stjernestøv over det israelske selskab.

Lige nu og her ser det rigtig skidt ud med den mission. Tevas aktie lukkede torsdag i det laveste niveau i den tid, Kåre Schultz har siddet på topposten i selskabet.

I august 2018 nåede Teva-aktien under et foreløbigt højdepunkt, men er siden faldet med næsten 57 procent frem til i dag.

På bare ni handelsdage er medicinalselskabets markedsværdi skrumpet med hele 23 procent. Det svarer i kroner og ører til, at Tevas aktionærer er blevet omkring 26 milliarder kroner fattigere.

Nedturen for Kåre Schultz og Teva fik ekstra fart på torsdag, da den schweiziske storbank Credit Suisse for anden gang på blot tre uger sænkede sit kursmål på den israelske medicinalaktie.

Banken begrunder sit mere negative syn på Teva-aktien med, at selskabet er involveret i to omfattende og uforudsigelige amerikanske retsopgør. Credit Suisse anbefaler derfor, at investorerne holder sig på sidelinjen, indtil skyerne over Teva letter.

I USA er Teva blevet trukket ind et stort retsopgør om en misbrugskrise, som Donald Trump har kategoriseret som en national nødsituation.

Sagen handler om salg af såkaldte opioider, der er et smertestillende middel, som ifølge de amerikanske myndigheder har skabt en epidemisk misbrugskrise i USA.

Kåre Schultz afviste for nylig over for Berlingske Business, at Teva skulle have gjort noget forkert i den sag, men erkendte samtidig, at det gældsplagede israelske selskab kan blive ramt af enorme erstatningskrav.

»På den korte bane er der en væsentlig risiko for, at vi bliver stillet over for endog meget store erstatningskrav. På den lange bane er det svært at se, hvorfor vi skulle blive gjort ansvarlige for en skrækkelig situation med misbrug af smertestillende medicin i USA, som omfatter brug af både receptpligtig og illegal medicin i den klasse af smertestillende midler,« sagde Kåre Schultz til Berlingske Business.

I et andet større retsopgør i USA beskyldes Teva for at have hjulpet og stået i spidsen for en større sammensværgelse af medicinalvirksomheder, der i en periode fra 2013 til 2015 ulovligt skulle have samarbejdet om at hæve priserne på deres produkter.

Kåre Schultz, topchef i medicinalgiganten Teva

»På den korte bane er der en væsentlig risiko for, at vi bliver stillet over for endog meget store erstatningskrav.«


Sagen mod medicinalselskaberne er indgivet af flere end 40 amerikanske delstater.

Ifølge søgsmålet har medarbejderne fra de enkelte medicinalselskaber fuldt ud været bevidste om, at de ved at indgå prisaftaler med konkurrenterne ville bryde amerikansk lovgivning. Selskaberne skulle ifølge anklagen have hævet priserne på mere end 100 forskellige lægemidler.

Heller ikke i denne sag mener Kåre Schultz og Teva, at selskabet har handlet forkert.

Foruden presset fra de to store retsopgør på amerikansk grund kæmper Kåre Schultz også en hård kamp med at få kontrol over et gældsbjerg på omkring 180 milliarder kroner, der tynger voldsomt i det israelske medicinalselskabs finanser.

Kåre Schultz sagde tidligere på måneden til Berlingske Business, at »gælden er så stor, at det tager adskillige år at få den under kontrol.«