Kåre Schultz er et trin fra titlen som global lønkonge

Med en samlet gage på 215 millioner kroner indtager den danske topchef Kåre Schultz andenpladsen, når det gælder størrelsen på lønpakken for 2018 i den globale medicinal- og biotekbranche. Den danske topchef bliver blot overgået af en enkelt direktørkollega, der sidste år scorede kassen på en vellykket børsnotering.

Danske Kåre Schultz var i 2018 en af de bedst lønnede topcher i medicinalbranchen, men nu truer en storm hos både de amerikanske myndigheder og investorerne. Foto: Amir Cohen/Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Kåre Schultz er blot et skridt fra førstepladsen, når det gælder kampen om at kunne mønstre den største lønpakke i den globale medicinal- og biotekbranche i 2018.

Den 58-årige topchef i israelske Teva kunne sidste år trække en samlet gage hjem, der lander på omkring 215 millioner kroner.

Dermed indtager Kåre Schultz andenpladsen i en opgørelse over de globale medicinaltopchefers lønninger, som branchemediet Fiercepharma har udarbejdet.

I lønopgørelsen bliver Kåre Schultz kun slået af 46-årige Stéphane Bancel, der er topchef i det fremadstormende biotekselskab Moderna Therapeutics, som med succes blev børsnoteret i 2018.

Netop børsnoteringen af amerikanske Moderna Therapeutics er den primære årsag til, at selskabets topchef i fjor modtog en samlet lønpakke på godt og vel 388 millioner kroner. Stort set hele Stéphane Bancels aflønning stammer nemlig fra såkaldte aktieoptioner.

Kigger man nærmere på Kåre Schultz’ løn, fremgår det af Tevas egne indberetninger til det amerikanske børstilsyn, at omkring 132 millioner kroner ud af den samlede pakke på næsten 215 millioner kroner stammer fra den bonus, som den danske topchef fik, da han underskrev sin direktørkontrakt i Teva.

Kåre Schultz har over for Berlingske Business tidligere sammenlignet sin lønpakke i Teva med de vilkår, som internationale sportsstjerner bliver tilbudt.

»Det er en meget høj betaling. Jeg kan godt forstå, hvis folk synes, at det er underligt. Men det svarer jo lidt til, hvis du er rigtig god til en sportsgren og bliver hyret til at spille for et hold, der har brug for dig, så betaler de jo også nogle eksorbitante summer for det. Det er et udtryk for, at der er fri prisdannelse på international arbejdskraft,« sagde Kåre Schultz til Berlingske Business i maj.

Den danske topchef har haft et par hårde måneder i Teva, hvor selskabets aktiekurs er raslet ned, fordi medicinalkæmpen er blevet involveret i to omfattende og uforudsigelige amerikanske retsopgør.

Den ene sag handler om Tevas salg af såkaldte opioider, der er et smertestillende middel, som ifølge de amerikanske myndigheder har skabt en epidemisk misbrugskrise i USA.

I et andet større retsopgør i USA beskyldes Teva for at have hjulpet og stået i spidsen for en større sammensværgelse af medicinalvirksomheder, der i en periode fra 2013 til 2015 ulovligt skulle have samarbejdet om at hæve priserne på deres produkter.

Det internationale kreditvurderingsinstitut Fitch valgte fredag at sænke Tevas kreditværdighed, fordi analytikerne i Fitch vurderer, at medicinalselskabets såkaldte gearing også på den anden side af 2020 vil være tårnhøj.

I årets første kvartal havde Teva en gearing på 5,45, hvilket vil sige, at gælden i selskabet er næsten fem en halv gange så stor som driftsindtjeningen, hvilket er et nærmest uhørt højt tal for et stort internationalt børsselskab.

Det betyder kort fortalt, at selvom Kåre Schultz har nedbragt gæld for flere milliarder dollar siden sin ankomst i Teva, er risikoen i det israelske medicinalselskab på papiret steget i den danske topchefs regeringstid.

I august 2018 nåede Teva-aktien under Kåre Schultz et foreløbigt højdepunkt, men er siden faldet med over 60 procent frem til i dag.