ISS klar med kæmpe plan: Vil sige farvel til 100.000 medarbejdere

ISS skifter kurs og lancerer en ny strategi, der får massive konsekvenser for Danmarks største selskab målt på ansatte.

Jeff Gravenhorst er topchef for ISS og står i spidsen for den nye strategi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Der er tale om en ny strategi med store forandringer, som den danske ejendomsadministrationskoncern ISS præsenterer mandag morgen.

ISS vil frasælge aktiviteterne i 13 lande, hvilket vil reducere medarbejderantallet med 100.000, og antallet af kunder vil blive halveret fra 125.300 til 62.700.

Det fremgår af en strategiopdatering fra koncernen, der forventer, at frasalget er afsluttet i løbet af 2020.

»Disse modige beslutninger viser vores stærke overbevisning i den vækstmulighed, der ligger i vores nøglekunder,« siger koncernchef Jeff Gravenhorst i en kommentar.

Til Bloomberg News meddeler Jeff Gravenhorst, at det vil give et provenu på 2-2,5 mia. kr.

Selskab Kurs Ændr. %

Der er tale om aktiviteterne i Thailand, Filippinerne, Malaysia, Brunei, Brasilien, Chile, Israel, Estland, Tjekkiet, Ungarn, Slovakiet, Slovenien og Rumænien. De 13 lande genererede en omsætning på 9,7 mia. kr. – 14 pct. af koncernens samlede omsætning. Landenes andel af driftsoverskuddet lå på otte pct. eller 373 mio. kr. i 2017.

Når frasalgene er overstået, vil antallet af medarbejdere være faldet med 20 pct. fra 490.000 til 390.000.

»Vi skal fokusere vores kapital og ressourcer på de kunder, tjenester og geografiske områder, hvor vi kan drage fordel af vores fremtidige investeringer. Denne acceleration af vores strategi vil forbedre tilbuddene til nøglekunder og levere en stærkere og mere konsekvent økonomisk præstation for aktionærerne,« forklarer Jeff Gravenhorst i selskabsmeddelelsen.

Ikke længere blot rengøring

Samtidig med, at ISS sælger fra, skruer servicekoncernen op for den organiske vækst i 2019 i forhold til 2018. Den organiske vækst ventes fra 2019 og frem at lande i intervallet 4-6 pct. Til sammenligning venter ISS en organisk vækst i 2018 på mellem 1,5 til 3,5 pct.

ISS' nye strategi om frasalg af aktiviteter i flere problemfyldte lande samt en bonus til aktionærerne ses som positiv af Michael Friis Jørgensen, der er aktieanalytiker i Alm. Brand Markets.

»Det er et stærkt signal fra ISS om simplificering og fokusering på nøglekunderne. Oven i kommer så lige glasur på kagen i form af ekstra udbytte på 25 pct. af overskuddet fra frasalget. Og aktien vil klare sig bedre end markedet i dag,« siger Michael Friis Jørgensen til Ritzau Finans.

Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet, er enig i den betragtning.

»ISS har i en årrække transformeret sig fra at være rengøringsvirksomhed til at blive facility manager for de største selskaber. Det er den strategi, som nu får endnu et skub fremad ved at sige farvel til halvdelen af den nuværende kundemasse, som kun står for en meget beskeden del af driftsindtjeningen,« siger Per Hansen.

Af overskuddet fra frasalget vil mindst 25 pct. blive givet tilbage til aktionærerne, oplyser ISS. For 2019 og 2020 vil ISS ordinært udbetale mindst 7,70 kr. pr. aktie i ordinært udbytte svarende til min. 3,92 pct. i direkte afkast ved kurs 196.

»ISS-aktien har de seneste uger været udsat for et salgspres ikke mindst efter nedjustering fra Goldman Sachs og en række shortsælgende hedgefonde. Et større fokus på de største og mest profitable kunder og en vækstmålsætning på 4-6 pct. organisk fremadrettet burde kunne berolige investorerne. Udsigten til et direkte afkast på minimum fire pct. i 2019 og 2020 og muligheden for ekstraordinære udlodninger efter frasalg af »ikkekerneaktiviteter« er positive nyheder,« forklarer Per Hansen.