iPhone-priser dykker for anden gang i år

Apple mister marked i Kina. Derfor skærer elektronikproducenter op til 1.700 kroner af prisen på de helt nye telefoner.

iPhone-salget i Kina, som er Apples næststørste marked uden for USA, er hårdt presset. Derfor sættes også de nye iPhone-telefoner nu ned i pris. Arkivfoto: Wu Hong, EPA/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: WU HONG

For anden gang i år skærer kinesiske onlinebutikker prisen på de nye iPhone-telefoner ned i et forsøg på at øge salget, hvis tilbagegang plager Apple.

Flere elektronikproducenter har i denne uge sat priserne på iPhone XS og XS Max ned, skriver nyhedsbureauet Reuters. Det skete også i januar. iPhone XS, som blev lanceret i september 2018, vil få skåret næsten 1.000 kroner af prisen, mens onlinegiganten JD.com også vil sælge den store iPhone XS Max, som også kun er få måneder gammel, med et nedslag på næsten 1.700 kroner.

Apple er ramt af tilbagegang i salget af iPhone-telefoner, som udgør over 60 procent af den amerikanske elektronikgigants samlede salg. Navnlig Kina, som er Apples næststørste marked uden for USA, er hårdt ramt af tilbagegang. Det skyldes både, at Apple – ligesom de øvrige mobilproducenter – har skruet priserne på de nye toptelefoner betydeligt i vejret, og at samme manøvre har gjort det muligt for især store kinesiske mobilmærker som Huawei, Oppo og Xiaomi at komme til fadet og dermed kinesernes pengepunge.

Stor omstilling væk fra iPhones i gang

Apples salg i Kina faldt i julekvartalet med 20 procent sammenholdt med sidste år.

Apple er i gang med at omstille sig for at blive mindre afhængig af indtægterne fra iPhone-salget. Trods tilbagegangen tjener Apple stadig styrtende med penge. Alene i oktober-december 2018 var det daglige overskud på 222 millioner dollars, svarende til 1,46 milliarder kroner.

Apples fokus retter sig nu mod bl.a. kunstig intelligens, og selskabet har den seneste tid ansat eller forfremmet flere folk til at stå i spidsen for også hardware- og salgsafdelingerne, samtidig med at der er blevet trykket på stopknappen for flere udviklingsprojekter. Således er der skåret 190 stillinger bort i den afdeling, som arbejder med at skabe en selvkørende bil, rapporterede den amerikanske finansavis, Wall Street Journal, forleden.

iPhone-telefoner udgjorde i oktober-december på verdensplan 18 procent af det samlede mobilsalg, hvor 82 procent var Android-telefoner med Googles software installeret, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. I Danmark, hvor Apple har meget bedre fat end de fleste andre steder i verden, udgjorde iPhone-telefoner 48 procent mod 52 procent Android-telefoner.