I dag åbner Google dansk datacenter efter to års byggeri

Internetgiganten har investeret i fem solcelleparker i Danmark for at gøre det første datacenter i Danmark CO2-neutralt.

Googles første datacenter i Danmark åbner mandag i Taulov ved Fredericia og bliver et af de grønneste i verden, lover internetgiganten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vincent Jannink/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter to års byggeri og en investering på 4,5 milliarder kroner åbner internetgiganten Google mandag formiddag sit nye datacenter ved Fredericia.

Datacenteret, hvor mange af Google-brugernes data lagres og behandles, bliver ifølge Google selv et af de grønneste i verden med størst antal timer med grønt strømforbrug. Datacentre er storforbrugere af energi, fordi der skal holdes masser af kæmpecomputere kørende. Derfor har Google lavet aftaler med fem solcelleparker i Danmark for tilsammen at opnå en kapacitet på 160 megawatt.

CO2-neutralt fra åbningen

Det skal opveje elektricitetsforbruget med grøn strøm, så datacenteret bliver CO2-neutralt fra åbningen, samtidig med at datacenteret er gjort så energieffektivt som muligt.

Det nye datacenter ligger på Prinsessens Kvarter 10 i Taulov ved Fredericia og er Googles femte datacenter i Europa. Jorden blev købt i november 2018. Et år tidligere, i november 2017, købte Google efter fire års hemmeligholdte forhandlinger 131 hektar jord ved siden af Apples kommende datacenter i Kassø ved Aabenraa.

»Det er et af de mest bæredygtige datacentre i verden, og dermed viser Google vejen sammen med de andre store aktører, der foreløbig har investeret kraftigt i Danmark, De har alle sammen meget ambitiøse mål for brug af grøn energi. De høje ambitioner kan opfyldes her i landet, hvor vi både har store mængder grøn energi og verdens bedste muligheder for at udnytte overskudsvarmen i fjernvarmenettet,« siger Henrik Hansen, der er direktør for brancheforeningen Datacenterindustrien.

Der vil være omkring 150 ansatte beskæftiget på datacenteret, som er på 46.000 kvadratmeter, heraf to datacenterbygninger på hver 13.000 kvadratmeter. Derudover vil datacenteret understøtte flere hundrede andre job gennem underleverandører.

Investeringer i fem solcelleparker i Danmark

Fredericias borgmester, Jacob Bjerregaard (S), glæder sig over, at datacenteret nu åbner.

»Det at få en af verdens største techvirksomheder til kommunen giver ikke kun arbejdspladser. Det giver også nogle spændende muligheder for samarbejde til gavn for borgere og foreningsliv i kommunen,« siger han forud for åbningen.

Af de fem solcelleparker, som Google har lavet aftaler med i Danmark for at kunne købe tilstrækkeligt med grøn strøm, står Better Energy for de tre – Gimming, Norddjurs og Næstved – mens to er bygget af European Energy i Morsø og Rødby Fjord.

Google har sat sig som mål i 2030 helt at være fri af brug af fossil energi. Internetgiganten har efter egne oplysninger været CO2-neutral siden 2007.

Sluger enorme mængder af strøm

Datacentre er store haller med masser af kraftige computerservere, som håndterer al dataaktiviteten og -trafikken. Den store aktivitet sluger enorme mængder af strøm, og de mange maskiner skaber en masse varme, som skal væk, for at maskinerne kan køles ned og ikke brænder sammen. Derfor vælger ejerne af datacentrene at indgå aftaler med lokale fjernvarmeselskaber, som kan pumpe overskudsvarmen ud til omkringliggende husstande som »genbrug«.

Energistyrelsen har tidligere beregnet, at de datacentre, som Google, Facebook og Apple har sat i gang eller har planlagt at opføre i Danmark, i 2030 vil stå for 16,5 procent af Danmarks samlede årlige energiforbrug, svarende til 7,1 terawatttimer eller 1,8 millioner danske husholdningers forbrug. Og brancheorganisationen Dansk Energi har beregnet, at de ekstra strømmængder vil kræve opførelsen af enten 700 nye vindmøller på land eller 200 havvindmøller.

Første del af Facebooks datacenter i erhvervsbyen Tietgenbyen ved Odense blev åbnet i september 2019. Til gengæld droppede Facebook i marts 2019 et andet datacenter, som var planlagt i Andrup ved Esbjerg på den jyske vestkyst, hvor mange af de store datasøkabler går i land i Danmark.