Huscompagniet melder officielt ud: Vi skal på børsen

Huscompagniet er på vej på børsen inden for den næste måned, og dermed får det danske hovedmarked den første børsnotering i flere år.

Hvis det står til Huscompagniets adm. direktør Martin Ravn-Nielsen (th.) og finansdirektør Mads Dehlsen Winther skal investorer om cirka en måned kunne købe aktier i Danmarks største typehusfirma. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gregers Tycho/Ritzau Scanpix

Den danske typehusproducent Huscompagniet vil på børsen, fremgår det af den første officielle meddelelse fra selskabet om børsnotering. Går alt efter planen, kan danskerne købe aktier i det nye selskab om cirka en måned.

Det bliver den første danske børsnotering i mere end to år, efter at ejeren – den store svenske kapitalfond EQT – har besluttet at indlede processen frem mod børsnoteringen. Virksomheden, der i dag beskæftiger næsten 500 medarbejdere, har siden 2006 ud over EQT været ejet af kapitalfondene Axcel og FSN.

»Vi tager nu det næste skridt mod en børsnotering, efter at vi har haft tre kapitalfonde som ejere,« siger administrerende direktør Martin Ravn-Nielsen fra Huscompagniet.

Kilder oplyste i august til Berlingske, at selskabet stod til at blive børsnoteret i løbet af efteråret. Dengang lød vurderingen, at selskabet kunne blive ca. fire mia. kr. værd. Hvor meget ejerne vil have for virksomheden, kommer først til at fremgå inden for de næste uger, hvor børsprospektet bliver offentliggjort.

Herefter følger der typisk et par uger, hvor ledelsen tager rundt og præsenterer virksomheden for investorerne. Og om ca. fire uger er planen, at selskabets aktier første gang kan købes på børsen.

Huscompagniet har efter finanskrisen adskilt sig fra konkurrenterne og har haft en god forretning med at sælge færdigbyggede huse til danskerne. Mens mange af de mindre aktører har haft det svært i Danmark, har Huscompagniet erobret markedsandele. Omsætningen steg i 2019 med 15 procent til 3,5 mia. kr., og virksomheden opnåede i fjor en driftsindtjening på 341 mio. kr.

Martin Ravn-Nielsen, adm. direktør i Huscompagniet

»Vi har været gennem en vækstrejse historisk set, og det kommer vi også til at se fremover.«


Torsdag viser de seneste tal i en meddelelse til fondsbørsen, at omsætningen i 2020 er vokset med yderligere 3,2 procent. I 2021 forventer selskabet at omsætte for mellem 3,8 og 4,15 mia. kr.

Det store salgsnummer tegner til at blive Huscompagniets høje vækst på det danske marked i de senere år.

»Vi vil fortsat være en vækstvirksomhed, men vi går ikke ind og sætter et tal på, hvad man kan forvente. Men vi har været gennem en vækstrejse historisk set, og det kommer vi også til at se fremover,« siger Martin Ravn-Nielsen.

Bliver væksten primært i Danmark?

»Vi har meget mere at gøre i Danmark. Vi er gået ind i rækkehusmarkedet, hvor vi ser et stort potentiale. Så der er ingen tvivl om, at Danmark er vores primære fokus.«

Hvad har coronakrisen betydet for jer?

»Vi har bevist, at vi ligesom efter finanskrisen kan komme igennem en krise med bedre resultater. Vi så efter finanskrisen, at der var en del af vore konkurrenter, der ikke klarede den. Derfor er der ikke tvivl om, at når der er utryghed, søger man mod et selskab som Huscompagniet.«

Hvorfor klarede I jer bedre end konkurrenterne?

»Vi begyndte med betaling ved indflytning. Det gav en ny branchestandard og betød, at man skulle have en økonomisk buffer for at kunne tilbyde det. Det var der mange, som ikke kunne, og det har siden givet os et kraftigt afsæt til væksten.«

Hvorfor skal investorerne købe aktien?

»Vi er en meget robust virksomhed, og tallene viser, at vi har skabt en stærk organisk vækst på trods af svære tider.«

Hvad er risikoen ved at købe aktien?

»Det vil jeg ikke spekulere i. Jeg er dedikeret til den her forretning, og vi er lykkedes rigtig godt med det i de seneste 12 år. Jeg er mere typen, der ser muligheder. Men der er naturligvis altid en risiko ved aktieinvesteringer.«

Huscompagniet fik i juli nej fra Konkurrencestyrelsen til at fusionere med Eurodan Huse, som især er kendt fra de storkøbenhavnske villaveje. Integrationen af de to virksomheder bliver derfor ikke til noget, og opmærksomheden er nu rettet andre steder hen.

»Vi så nogle muligheder i et opkøb af en konkurrent. Sådan skulle det ikke være, men det ændrer ikke på, at vi har bevist de sidste 12 år, at vi har haft tocifrede vækstrater hvert år,« siger Martin Ravn-Nielsen.

Bliver børsnoteringen gennemført, vil det være en kærkommen opmuntring til den danske fondsbørs, der ikke har haft en ren børsnotering på hovedmarkedet, siden IT-virksomheden Netcompany gik på børsen i juni 2018.

Siden er der kommet to nye muligheder at investere i. Men da transportvirksomheden NTG blev noteret i 2019, skete det ved at overtage børsskallen fra det tidligere biotekselskab Neurosearch, mens borerigselskabet Maersk Drilling samme år var en udspaltning fra A.P. Møller - Mærsk. Samtidig er en række meget små selskaber blevet noteret på minibørsen First North.

EQT købte i 2015 Huscompagniet, der blev stiftet i 1972 og i dag har udviklet sig til Danmarks klart største producent af typehuse og enfamiliehuse. Tidligere har fonden undersøgt mulighederne for at sælge virksomheden på en anden måde. Ifølge Finans var Velux-pengetanken VKR Holding i 2018 interesseret, men droppede planerne om at købe Huscompagniet, fordi prisen på op mod fire mia. kr. blev anset for at være for høj.

Citigroup, Danske Bank, Nordea og britiske Rothschild er valgt som banker til opgaven med at notere Huscompagniet.