Efter to års tørke: Stor dansk virksomhed vil på børsen i efteråret

Den første danske børsnotering i flere år kan være på vej i løbet af efteråret, efter at den svenske ejer af typehusproducenten Huscompagniet har indledt processen mod at notere virksomheden i København.

Den lave rente har sat ekstra gang i byggeriet af nye huse. Især Huscompagniet har fået vind i sejlene og sætter nu kursen mod fondsbørsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Den første danske børsnotering i mere end to år kan være på vej i efteråret. Det sker, efter at den store svenske kapitalfond EQT ifølge Berlingskes kilder har valgt at indlede processen mod at få sendt typehusproducenten Huscompagniet på børsen.

Huscompagniet kan være mere end fire mia. kroner værd. Bliver børsnoteringen gennemført, vil det være en kærkommen opmuntring til den danske fondsbørs, der ikke har haft en ren børsnotering på hovedmarkedet, siden IT-virksomheden Netcompany gik på børsen i juni 2018.

»Huscompagniet tegner til at blive børsnoteret i efteråret, men det er stadig muligt, at det bliver skubbet til ind i 2021,« siger en centralt placeret kilde.

Flere andre kilder bekræfter også over for Berlingske, at processen med at børsnotere Huscompagniet nu for alvor er sat i gang. EQT vil gerne sælge Huscompagniet inden for de næste år, fordi virksomheden ligger i en investeringsfond, som udløber i 2021.

Traditionelt er selskaber på vej på børsen tilbageholdende med at bekræfte processen, før det officielt er meldt ud til børsen. Og Mads Ditlevsen, der er ledende partner for EQT i Danmark, vil på nuværende tidspunkt heller ikke endeligt bekræfte oplysningen.

»Det er klart, at en børsnotering hele tiden har været en af mulighederne. Huscompagniet ligger i vores 2021-fond, og derfor skal der ske noget inden for de næste par år, men jeg kan på nuværende tidspunkt ikke sige noget konkret om timingen,« siger Mads Ditlevsen, der er ledende partner i EQT i Danmark.

Flere kilder siger, at banker, advokater og andre, der skal være med til at notere virksomheden, er langt med arbejdet. IT-virksomheden Netcompany blev mere end otte mia. kroner værd, da selskabet blev noteret i juni 2018. Siden er der kommet to nye muligheder at investere i. Men da transportvirksomheden NTG blev noteret i 2019, skete det ved at overtage børsskallen fra det tidligere biotekselskab Neurosearch, mens borerigselskabet Maersk Drilling samme år var en udspaltning fra A.P. Møller - Mærsk. Samtidig er en række meget små selskaber blevet noteret på minibørsen First North.

Men Huscompagniet vil være første gang i mere end to år, at et nyt selskab kommer på børsen med en helt ny aktie.

Misset opkøb

Der er særligt blevet sat skub i planerne, efter at Huscompagniet i juni fik nej fra Konkurrencestyrelsen til at fusionere med Eurodan Huse, som især er kendt fra de storkøbenhavnske villaveje. Integrationen af de to virksomheder bliver derfor ikke til noget, og EQT har derfor valgt at gå direkte i gang med børsprocessen.

»Vi trak i juni ansøgningen om at fusionere med Eurodan Huse tilbage, og derfor står der ikke nogen integration foran os. Samtidig klarer Huscompagniet sig rigtigt godt og er kun påvirket af covid-19 i begrænset omfang,« siger Mads Ditlevsen.

Danske Bank og britiske Rothschild er valgt som banker til opgaven med at notere Huscompagniet. De to har undersøgt mulighederne for at sælge virksomheden på en anden måde. Ifølge Finans.dk var Velux-pengetanken VKR Holding i 2018 interesseret, men droppede planerne om at købe Huscompagniet, fordi prisen på op mod fire mia. kroner blev anset for at være for høj.

Nu ser børsvejen til gengæld attraktiv ud på grund af de pæne aktiemarkeder i øjeblikket. Aktierne blev ellers i første omgang hårdt ramt af coronakrisen, men har i dag indhentet det tabte.

»Alting afhænger af prisen, men forudsætningen for at blive børsnoteret lige nu er god. Vi har et godt aktiemarked, og vi kan se, at ejendomspriserne har holdt sig pænt under covid-19. Det betyder, at folk tør kontrahere med Huscompagniet, når det skal have bygget nye boliger. På den anden side vil investorerne altid være opmærksomme på, hvilke værdier der er tilbage, efter at en kapitalfond har været inde over,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Huscompagniet har efter finanskrisen adskilt sig fra konkurrenterne og har haft en god forretning med at sælge færdigbyggede huse til danskerne. Men mens mange af de mindre aktører har haft det svært i Danmark, har Huscompagniet erobret markedsandele. Omsætningen steg i 2019 med 15 pct. til 3,5 mia. kroner, og virksomheden opnåede i fjor en driftsindtjening på 341 mio. kroner.