Huawei-ballade vil forsinke nyt mobilnet

Teleselskaberne holder igen med deres investeringer, indtil politikerne bestemmer, om de fortsat må bruge kinesisk udstyr. Det rammer 5G-supermobilnettet.

5G-nettet vil betyde dataforbindelser stort set uden forsinkelse over mobilnettet og samtidig skrue både fart og kapacitet i vejret. Arkivfoto: Jason Lee, Reuters/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Balladen om mulig kinesisk spionage mod Danmark gennem mobilgiganten Huaweis teleudstyr risikerer at ramme Europa som en boomerang og yderligere forsinke det kommende 5G-supermobilnet.

»Ingen operatør (teleselskab, red.) tør købe noget ind, før der er en afklaring af, hvilken rolle kineserne skal have. Europa, som allerede er halvandet-to år efter USA på 5G, kommer yderligere bagefter. Og balladen er ikke, som nogen tror, godt for Nokia og Ericsson, for en masse operatører holder igen med deres investeringer, indtil der er en afklaring,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, der foretager analyser for IT- og telebranchen verden over.

Huawei-konkurrent er bekymret

5G-nettet er en overbygning på dagens 4G-net og vil i det stille fra 2020 bl.a. blive fundamentet for selvkørende biler og fjernoperationer, når milliarder af dimser og dingenoter kobles på mobilforbindelsen og kan sende og aflevere data stort set uden forsinkelser eller digitale trafikpropper.

Huawei er verdens største leverandør af teleudstyr foran svenske Ericsson og finske Nokia og desuden verdens næststørste smartphoneproducent. Huawei er storleverandør til TDC og »3« i Danmark men leverer også i beskedent omfang til det tredje, danske mobilnet, som Telenor og Telia driver i fællesskab.

Ericssons topchef, Börje Ekholm, frygter også, at den politiske ballade vil virke som en bremseklods. Han siger til den amerikanske TV-station CNBC, at Huaweis politiske problemer skaber en usikkerhed på hele markedet, som betyder, at teleselskaberne forholder sig afventende med 5G-investeringer, fordi de er bekymrede, »og det er aldrig godt for investeringsklimaet«. Ericssons eget salg er dog indtil nu ikke blevet påvirket.

»Det vil forsinke 5G helt vildt«

Også topchefen for Danmarks fjerdestørste teleselskab »3«, Morten Christiansen, bekræfter frygten for, at 5G-nettet vil blive forsinket, navnlig hvis danske politikere skulle vælge at følge i fodsporene på Australien og New Zealand, som har forbudt Huawei at byde ind på at blive leverandør til det fremtidige mobilnet.

»3« har som det eneste danske selskab Huawei som leverandør af selve kernenettet i sit mobilnet, foruden at Huawei leverer maste- og antenneudstyr til »3«.

»Det vil forsinke 5G helt vildt, for vores planer baseres på, at vi bruger Huawei som leverandør,« siger han til Berlingske.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) sagde på et samråd i Folketingets forsvarsudvalg tirsdag om de mulige – men ikke beviste – farer ved at bruge Huawei som leverandør, at »5G er epokegørende, fordi det vil styre en meget, meget større del af alles liv end det, vi oplever i dag«.

I dag fører Center for Cybersikkerhed (CFCS) under Forsvarets Efterretningstjeneste kontrol med teleselskabernes brug af Huawei-udstyr og har fået udvidede beføjelser til at kunne kræve omlægninger i telenettene, hvis CFCS skønner det nødvendigt.