Her er dansk professors bud på coronakur: Bændelormens ærkefjende skal stoppe virus

Det lille danske biotekselskab Union Therapeutics er undervejs med en temmelig alternativ coronabehandling, der i bedste fald kan komme i brug i løbet af 2021. Den danske virksomhed satser på, at et gammelt middel mod bændelorm kan bruges som værn mod coronavirus, hvis det tages gennem næsen.

Morten Sommer er professor på DTU og forskningsdirektør i biotekselskabet Union Therapeutics, der satser stort på at udvikle en bestemt behandling mod coronavirus baseret på et gammelt middel mod bændelorm. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Overalt i verden arbejder læger, forskere og medicinalselskaber på højtryk for at finde en behandling, som kan bremse det globale udbrud af coronavirus, der blandt andet har sendt verdensøkonomien i knæ.

Den danske biotekvirksomhed Union Therapeutics er også med i kampen med et noget alternativt bud på, hvordan især svækkede og syge mennesker kan undgå at blive ramt af den dødelige virus.

Det helt specielle ved det danske selskabs bud på et medicinsk coronaværn er, at det skal indtages via en næsespray. Endnu mere specielt er det måske, at der er tale om et middel kaldet Niclosamide, som i mange år er blevet brugt til behandling mod bændelorm.

Sådan kan en rigtig grim bændelorm se ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR.

Lyt til artiklen:

Kort fortalt lyder tesen, at hvis du puster medicin mod bændelorm op i dine næsebor, opnår du beskyttelse mod coronavirus.

»Vi har været opmærksomme på, at med covid-19 kommer virussen ofte ind i næsen og etablerer sig der. Her begynder den af dele sig, inden den spreder sig til lungerne. Derfor giver det mening at behandle det område lokalt,« siger Morten Sommer, der er professor på DTU og forskningsdirektør i Union Therapeutics.

Han peger på, at undersøgelser indikerer, at virussen først kopierer sig selv i næsehulen og derefter trækker ned i lungerne.

Meningen med Niclosamide er helt grundlæggende, at det skal bruges som forebyggende behandling. Union Therapeutics har tidligere lavet et såkaldt sikkerhedsstudie med 44 raske forsøgspersoner, der kastede positive resultater af sig.

Morten Sommer, professor på DTU og forskningsdirektør i Union Therapeutics

»Vi føler, at vi står med noget, som kan blive rigtigt, rigtigt godt. Vi mener, at det kan fylde et hul i behandlingsmulighederne.«


Bændelorm møder corona

Det danske biotekselskab skal derfor nu i gang med at planlægge et afgørende forsøg med midlet med over 1.000 patienter, som skal danne grundlag for en mulig godkendelse af produktet allerede i 2021.

Du har et middel, der bliver brugt mod bændelorm, som du så har puttet ind i en spray og vil have folk til at puste op i næsen. Hvordan får du solgt den?

»Niclosamide er et meget gammelt stof, men vi fandt i løbet af foråret ud af, at det er et meget potent middel mod SARS-CoV-2 – altså den virus, der forårsager covid-19. Derfor gik vi i gang med programmet. Stoffet er tilgængeligt som en pille til behandling af bændelorm, men hvis du sluger den pille, bliver stoffet bare i tarmen. Derfor kan du ikke bruge den nuværende pille til at behandle covid-19. Ved at benytte vores teknologi i Union Therapeutics har vi udviklet et produkt, så Niclosamide kan tages gennem næsen,« siger Morten Sommer.

Så vi har altså ramt et helt særligt kryds, hvor bændelormen møder covid-19. Prøv lige at forklare, hvordan det hænger sammen?

»Det er faktisk sådan, at stoffet ikke rammer virussen direkte. Midlet rammer ens egne celler, så virussen ikke kan dele sig, når den kommer ind i cellerne. At midlet virker mod bændelorm, er faktisk også det, der gør, at den har en aktivitet mod menneskelige celler. Det skyldes, at en bændelorm rent evolutionært faktisk ligger tættere på et menneske, end den er på en virus.«

Så teknikken i det her er, at man eksempelvis tager et pust i hvert næsebor med den her spray, så midlet virker som en form for beskyttende filter i næsen mod coronavirus?

»Ja, det kan du godt sige. Det fungerer på den måde, at hvis en virus trænger ind og sætter sig fast i næsehulrummet, vil den ikke være i stand til at dele sig, fordi det her stof er der. På den måde får du slet ikke infektionen.«

»En meget stor beslutning«

Flere store amerikanske selskaber er ikke langt fra at have færdigudviklede vacciner mod coronavirus. Hvis de vacciner viser sig at være effektive, hvordan stiller det så jeres satsning?

»Det er meget sjældent set, at man helt har udryddet en infektionssygdom. Derfor er det usandsynligt at forestille sig, at man får fjernet sygdommen fuldstændigt fra jordens overflade. Vi forventer, at der også vil være en form for smittetryk i fremtiden. Det kan være et kæmpe problem for patienter, der eksempelvis er i dialyse, som måske skal ind på en dialyseklinik tre gange om ugen og have renset deres blod. De kommer i den forbindelse i kontakt med hospitaler og befinder sig i højrisikogruppen i forhold til covid-19. Den type patienter har tilsvarende en meget høj dødelighed.«

Så jeres behandling er primært rettet mod personer, der i forvejen er ramt af andre sygdomme – som en form for et alternativ til en vaccine?

»Ja, det kan – som jeg nævnte – være dialysepatienter, som ikke responderer særlig godt på vacciner. Det kan også være personer, som har et nedsat immunforsvar. Det kan eksempelvis være kræftpatienter. Den gruppe kan også få svært ved at få noget ud af at blive vaccineret.«

I er ikke en kæmpestor virksomhed – hvordan matcher det her sats på at udvikle en covid-19-behandling med jeres størrelse og finansielle styrke?

»Det er en meget stor beslutning, men vi føler, at vi står med noget, som kan blive rigtigt, rigtigt godt. Vi mener, at det kan fylde et hul i behandlingsmulighederne. Derfor ser vi potentialet som værende rigtigt stort,« siger Morten Sommer.