Henrik Poulsen kan godt forstå, at folk synes, hans løn »er på grænsen til det vanvittige« – nu kræver SF lønloft for hans arvtager

Den kommende topchef i Ørsted må højt tjene seks millioner kroner, svarende til 20 gange mere end den lavestlønnede medarbejdere. Det kræver SF. Det kan blive meget svært for en bestyrelse af håndtere.

Henrik Poulsen forlader topposten i Ørsted senest ved udgangen af januar 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

Når Ørsted har fundet sin kommende topchef, får han eller hun at vide, at lønnen allerhøjst kommer til at ramme seks millioner kroner.

Det svarer til 20 gange det, den lavestlønnede medarbejder i Ørsted får.

Det er også cirka ti millioner kroner mindre end det, den afgående topchef, Henrik Poulsen, i dag får.

Sådan bliver det i hvert fald, hvis SF får lov at bestemme.

Regeringens støtteparti stiller det som krav, fordi staten er hovedaktionær i Ørsted. Det skriver Politiken.

»Vi ønsker generelt at lægge et princip ned om, at der skal være en grænse for, hvor meget topchefernes lønningerne må stikke af. Det mener vi også skal gælde i Ørsted. Vi vil sige til finansministeren, at vi mener, at man skal forsøge at gøre sin indflydelse gældende med de ejerandele, staten har. Vi foreslår, at man lægger et lønloft svarende til 20:1,« siger SFs gruppeformand Jakob Mark til Politiken.

SF har tidligere i år foreslået, at et lignende lønloft skulle gælde for alle virksomheder i Danmark.

Dengang kaldte Jakob Mark det »gift for vores samfund, hvis der bliver for langt fra dem, der tjener mindst, til dem, der tjener mest.«

Det er ikke lykkedes for Politiken at få en aktuel kommentar fra finansminister Nicolai Wammen (S).

Finansministeriet oplyser dog, at lønvilkårene både for bestyrelse og direktion skal være »konkurrencedygtige«, men heller ikke må være »lønførende«, skriver Politiken.

»På grænsen til det vanvittige«

Henrik Poulsen overraskede alle, da han for få uger siden meldte sin afsked til det børsnoterede selskab senest ved udgangen af januar 2021.

Poulsen havde ikke noget nyt job på hånden, men begrundede sin opsigelse med, at han »har brug for at genopfinde« sig selv.

Tidligere har han selv udtalt sig om sin egen løn og i Berlingske bl.a. sagt, at han godt kan forstå, hvis folk synes, hans løn »er på grænsen til det vanvittige«. Hans løn lå i 2019 på 16,7 millioner kroner.

Skulle SF få sin vilje, kan det blive svært for bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen at forhandle løn med Henrik Poulsens afløser.

»Den vil jeg godt nok nødigt skulle håndtere som bestyrelse. Henrik Poulsens lønniveau ligger slet ikke i nærheden af sammenlignelige selskaber. Vi taler altså om Danmarks næstmest værdifulde virksomhed efter Novo Nordisk,« har chefaktieanalytiker i Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen sagt til Berlingske.

Ifølge ham skal lønniveauet ikke ned, men »markant op, hvis man vil have en lige så stærk profil som den, der forlader dem«, har han sagt til Berlingske.

Selv om Henrik Poulsen i 2019 tjente over 30 gange mere end den gennemsnitlige lønmodtager i Danmark, er billedet et helt andet, når man sammenligner med andre C25-selskaber og Ørsteds udenlandske konkurrenter.

I Novo Nordisk lød administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensens lønpakke i 2019 på 54,8 millioner kroner.

Hos Carlsberg tjente topchef Cees 't Hart 49,8 millioner kroner, og hos A.P. Møller - Mærsk tjente administrerende direktør Søren Skou 38 millioner.