Han kan eksplodere og fyre ansatte på stedet. Nu er milliardær en mulig løsning på coronakrisen

Franske Stéphane Bancel er blevet rig på coronakrisen, men ligner samtidig en mand, der kan gøre en ende på det altødelæggende pandemiudbrud. Den 48-årige topchef bliver beskrevet som både kontrolfreak og hidsigprop, men har skabt et succcesfuldt biotekselskab med en coronavaccine på vej mod affyringsrampen.

Stéphane Bancel, topchef i det amerikanske biotekselskab Moderna, bliver af tidligere medarbejdere beskrevet som en hård chef med kort lunte. Moderna er helt fremme i forreste linje, når det gælder jagten på en effektiv vaccine mod coronavirus. Arkivfoto: Eric Piermont/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Han kunne eksplodere og fyre ansatte på stedet. Han sendte grove og grænseoverskridende e-mail til sine ansatte og stillede benhårde krav om disciplin og lange arbejdsdage.

Den franske milliardær Stéphane Bancel er manden med det hidsige temperament, og han er også topchef i et af tidens mest opsigtsvækkende biotekselskaber.

Med udsigten til muligvis at kunne levere en effektiv vaccine mod coronavirus er aktiekursen i biotekvirksomheden Moderna alene i 2020 steget med 273 procent. Det betyder, at selskabet, der blev grundlagt for under ti år siden, i dag har en markedsværdi på 175 mia. kroner.

Den helt centrale figur på den rejse hedder Stéphane Bancel. Han har skabt virksomheden og er blevet voldsomt velhavende på det. I foråret sad franskmanden på cirka ni procent af aktierne i selskabet – rigeligt til at sende ham op i milliardærligaen.

Turen til toppen af den internationale biotekscene er dog ikke blevet brolagt uden drama og kontroverser.

Tilbage i marts blev en 43-årig kvinde den første person i verden, der fik en indsprøjtning med en vaccine fra biotekselskabet Moderna – en vaccine, som i bedste fald kan være med til at stoppe det globale coronaudbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Snyder.

En lang række tidligere medarbejdere i Moderna har over for det amerikanske branchemedie Stat News beskrevet, at Stéphane Bancel har skabt en benhård kultur, hvor den iltre topchef farer i flæsket på forskere, der ikke kommer i mål med deres projekter i en branche, hvor tilbageslag er en naturlig del af dagligdagen. Desuden styrer Bancel sin virksomhed med en næsten uhæmmet grad af kontrol og mangel på tålmodighed, lyder skudsmålet fra forhenværende ansatte i det amerikanske biotekselskab.

Den benhårde chef har dog succes. Så sent som onsdag præsenterede biotekvirksomheden med Bancel i spidsen et datasæt, der viser, at selskabets vaccinekandidat ligger forrest i feltet, når det gælder coronapandemiens mest udsatte gruppe – de ældre.

Ifølge det amerikanske biotekselskab viste forsøgsdata positive resultater hos ældre, der producerede »konsekvent høje niveauer« af neutraliserende antistoffer.

Dette fik efterfølgende Moderna-topchefen på banen med et budskab om, at han anså de nye data som »a big deal«.

Og man må give franskmanden, at det lige nu peger i den retning.

Det amerikanske selskabs vaccine med navnet mRNA-1273 anvender et genetisk materiale kaldet messenger RNA til at instruere kroppens eget væv i at fremstille såkaldte virale proteiner, der fremkalder immunrespons.

Det amerikanske biotekselskab indgik for få dage siden en stor aftale med EU om en leverance af mindst 80 mio. doser af den mulige coronavaccine.

I foråret lød det fra Stéphane Bancel, at en vaccine måske allerede kan blive tilgængelig til såkaldt nødbrug for sundhedspersonale til efteråret. Det fremgik af oplysninger, som biotekselskabet selv havde indsendt til de amerikanske børsmyndigheder.

Det amerikanske biotekselskab indledte i juli et afgørende fase tre-studie, der endegyldigt skal klarlægge, om vaccinen kan leve op til de tårnhøje forventninger. Selskabet oplyste for en uges tid siden, at der allerede var blevet rekrutteret 13.000 patienter ud af et samlet antal på cirka 30.000.

Vaccinekandidaten fra Moderna og Stéphane Bancel er en del af den amerikanske regerings »Operation Warp Speed«, der skal fremskynde udviklingen af en vaccine mod covid-19.

Frankrigs svar på »Hard-Kåre«

I 2018 indtog Stéphane Bancel en absolut førsteplads, når det gælder om at kunne fremvise den største gage i den globale medicinalindustri. En succesfuld børsnotering af Moderna samme år sendte den franske biotektopchefs samlede lønpakke op i omegnen af 370 mio. kroner.

På en andenplads på lønningslisten for 2018 finder vi i øvrigt danske Kåre Schultz, der siden november 2017 har været topchef i den israelske medicinalgigant Teva.

Den danske topchef kunne i 2018 trække en samlet lønpakke hjem på cirka 205 mio. kroner.

Ligesom Stéphane Bancel er Kåre Schultz kendt for at have et meget veludviklet temperament og benytte sig af en forholdsvis aggressiv ledelsestil.

Den danske medicinalchef Kåre Schultz er blevet kendt under kaldenavnet »Hard Kåre« med henvisning til hans kompromiløse ledelsesstil. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

I sin tid som direktør i Novo Nordisk blev Kåre Schultz kendt under kælenavnet »Hard-Kåre« – et navn, der har fulgt ham lige siden.

»Principielt set synes jeg, at det er noget pjat, men det er ikke, fordi det generer mig. Jeg synes faktisk, at det er lidt misvisende, for jeg er jo ikke på nogen måde en hård, uvenlig eller aggressiv person. Jeg synes selv, at jeg er social, flink og hyggelig. Men der er selvfølgelig det element i det, at jeg har en analytisk, forretningsmæssig tilgang til problemerne. Og der synes jeg, at det er lidt unfair, at man misforstår en analytisk tilgang med, at man er specielt hårdhændet,« sagde Kåre Schultz om sit kaldenavn i et interview til Berlingske i 2015.