Han har kæmpet for den offentlige digitalisering i årtier – men sidder nu på den anden side af bordet

Lars Frelle-Petersen, som i årtier har været frontkæmper for digitaliseringen af det offentlige Danmark, er rykket til den anden side af bordet og blevet digital direktør i Dansk Industri (DI).

Lars Frelle-Petersen, som i årtier har været frontkæmper for digitaliseringen af det offentlige Danmark, er rykket til den anden side af bordet og blevet digital direktør i Dansk Industri (DI). Fold sammen
Læs mere
Foto: LINDA KASTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er Danmarks »Mr. Digitalisering«, piskesvingeren med den venlige attitude og en uudslukkelig passion for at få gjort Danmark mere digitalt.

Lars Frelle-Petersen er en hovedfigur i indførelsen af elektronisk post, elektronisk fakturering, NemID og borgerportalen Borger.dk og har – senest gennem fem år som direktør for Digitaliseringsstyrelsen under Finansministeriet – sat sit præg på de digitaliseringsaftaler mellem staten, regionerne og kommunerne, som har skubbet digitaliseringen og selvbetjeningsmulighederne på nettet fremad. Den danske IT-branche belønnede ham i 2012 med sin fornemte hæderspris for indsatsen.

En øjenåbner at komme tættere på

1. marts i år scorede erhvervsorganisationen Dansk Industri (DI) ham til den nyoprettede stilling som digital direktør med sæde i DIs ledelse, hvor han skal skrue ambitionerne op – nu både for det private erhvervsliv og det offentlige og allerhelst gennem partnerskaber. For han brænder for mulighederne, dog altid med jordforbindelse og praktisk udsyn.

»Jeg har haft muligheden for at banke i bordet. I DI skal jeg være noget, som virksomhederne gider at beskæftige sig med, og bære budskaberne ind til det politiske system. Det er en kæmpe opgave, men jeg er blevet super inspireret af virksomhederne og føler også selv, at jeg kan give noget – selv om jeg da, inden jeg startede, spekulerede over, om jeg havde noget at sige, som de gider at høre,« siger han.

Skiftet til den anden side af bordet har – trods hans altid aktive og udadvendte engagement – på mange måder været en øjenåbner for ham, når han oplever, hvor systematisk mange virksomheder arbejder med innovationskulturen og ændrer sig for at følge med udviklingen.

Stadig en medspiller

Han følte efterhånden behovet for nye udfordringer i det offentlige, og så kom tilbuddet fra DI.

»Jeg kunne mærke, at jeg havde brug for at gøre noget andet og blive udfordret, så jeg ikke bare blev den gamle, sure cirkushest. Her er jeg i berøring med hele samfundet og med en langt bredere dagsorden, som ikke kun handler om digitalisering af det offentlige. Oprindelig skulle man nærmest råbe, at digitalisering er vigtig – nu griber den ind overalt,« forklarer han og glæder sig over at opleve, at hans gamle kolleger i det offentlige betragter ham som en medspiller.

Fritiden bruger han siden 1991 som frivillig koordinator på Roskilde Festival, og 1. oktober er han trådt ind i IT-Universitetets bestyrelse, ligesom han netop er blevet medlem af den canadiske regerings rådgivningsorgan for den digitale minister, der vil trække på hans lange erfaring. Derudover cykler han flittigt, senest i Pyrenæerne, og så skal sommerhuset i Røsnæs ved Kalundborg også passes.