Google sendte 150 milliarder kroner i skattely i Bermuda

Google sendte i 2017 150 mia. kr. gennem et hollandsk skuffeselskab til skattely i Bermuda. Den lovlige finte går under navnet »Double Irish, Dutch Sandwich«.

Google er blandt flere tech-giganter, som er berygtet for at undgå at betale skat eksempelvis i Danmark. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHEN LAM/Reuters/Ritzau Scanpix

I 2017 flyttede Google 150 milliarder kroner gennem et hollandsk skuffeselskab til skattely i Bermuda som en del af et arrangement, der skulle reducere de udenlandske skatteudgifter.

Det fremgår af dokumenter fra en hollandsk erhvervsorganisation, skriver Reuters.

Den gigantiske sum er kanaliseret gennem selskabet Google Netherlands Holding BV, viser dokumenter fra 21. december.

Beløbet er steget markant siden sidste år, hvor Google sendte 118 millarder til Bermuda.

Datterselskabet i Holland er vant til at sende indtægterne fra royalties erhvervet uden for USA til Google Ireland Holding, der er et datterselskab med hjemsted i Bermuda, hvor virksomheder ikke betaler indkomstskat.

»Vi betaler alle skatter i henhold til de gældende lovgivninger i de lande, vi opererer i rundt omkring i verden. Google, ligesom andre multinationale selskaber, betaler størstedelen af sin skat i hjemlandet, og vi har betalt en global skatteprocent på 26 procent i løbet af de sidste ti år,« lyder det fra Google ifølge Reuters.

I mere end et årti har setuppet gjort det muligt for Googles ejer, Alphabet, at nyde en effektiv skatteprocent på det ikke-amerikanske overskud – omkring en fjerdedel af den gennemsnitlige skattesats på de oversøiske markeder.

Skattestrategien, som går under navnet »Double Irish, Dutch Sandwich« er lovlig og giver Google mulighed for at undgå amerikansk indkomstskat eller europæisk kildeskat, skriver Reuters.

Muligheden slutter dog snart, da Irland – efter pres fra EU og USA – i 2014 besluttede at afvikle muligheden og dermed slutte Googles skattefordele i 2020.

Dokumenterne viser, at Google Netherlands Holdings BV betalte 3,4 mio. euro i skat i Holland i 2017, svarende til 25 mio. kr.