Google giver automatisk sletning af spor efter tre måneder

Internetgiganten klar med »automatisk sletning« af indsamlede spor og oplysninger efter tre eller 18 måneder. Man kan dog stadig selv slå det helt fra.

Med en ny funktion kan man automatisk få slettet oplysninger hos Google, der er mere end tre eller 18 måneder gamle. Om funktionen faktisk sletter alt det, som man i dag selv manuelt kan slå fra, vil der være fokus på i den kommende tid. Arkivfoto: Lionel Bonaventure, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: LIONEL BONAVENTURE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google gør det nu muligt automatisk at slette alle de spor, som internetgiganten samler ind om sine brugere, efter tre eller 18 måneder, og yderligere tiltag for at beskytte privatlivets fred skal være på vej i den kommende tid for at undgå, at myndigheder og politikere griber ind.

I løbet af de nærmeste uger vil alle med en Google-brugerkonto kunne tage funktionen »Automatisk sletning« i brug. Her vælger man selv, om spor efter ens aktivitet hos internetgiganten skal slettes løbende efter tre eller 18 måneder. Om funktionen automatisk tager samtlige spor, der i dag kan indstilles til manuel sletning, med, står tilbage at blive testet.

Massiv dataindsamling giver dilemma

Der er tale om præcis de samme data, som man selv kan slette i dag ved at gennemgå privatlivsindstillingerne på sin Google-konto og bruge fem-ti minutter på at slå fra, hvad Google ikke bør få og gemme viden om. I dag kan man dog kun slå funktionerne helt fra. Med den nye funktion slettes oplysningerne hele tiden, så de højst er tre eller 18 måneder gamle. Det betyder så omvendt, at Google gemmer dem i samme periode, og internetgiganten håber naturligvis, at mange, der i dag helt har slået dataindsamlingen fra, vil lade sig friste til at bruge den nye funktion.

Google lever af sin viden om brugerne og deres adfærd. De indsamlede datamængder, som er massive, bruges til at sælge målrettede annoncer, der vises, når man bruger Googles egne tjenester, f.eks. søgemaskinen, eller når man besøger andre netsteder, som har en annonceaftale med Google.

Dilemmaet for mange brugere er, at hvis de slår fra, at Google kan gemme oplysninger om deres brug af Gmail, YouTube, Maps, GPS og meget andet på PCer, tablets og smartphones med det Google-ejede Android som mobilsoftware, vil Google-tjenesterne, som de bruger, ikke i lige så høj grad kunne give hjælp ud fra tidligere indsamlede oplysninger om f.eks. søgninger.

Flere muligheder for selv at bestemme, hvad Google indsamler om brugerne, skal være på vej i forbindelse med internetgigantens årlige udviklerkonference, Google I/O, der holdes 7.-9. maj. Her vil Google som sædvanlig holde peptalk og fremvise nyheder for at fastholde de uafhængige udvikleres interesse for at levere apps og funktioner til Google-verdenen.

Giganter i søgelyset

Internetgiganterne er i søgelyset verden over for deres behandling af brugernes personlige oplysninger oven på navnlig det seneste års utallige dataskandaler, som Facebook og Google førte an i.

Facebook forhandler således ifølge nyhedsbureauet Reuters om en formodet milliardbøde for ikke at have passet godt nok på brugernes data. Her er det nu på tale at pålægge det sociale netværk, som er en børsnoteret virksomhed, at oprette en uafhængig komité, der skal holde øje med, om privatlivets fred sikres godt nok. Komitéen skal godkendes af myndighederne og kan betyde, at bestyrelsesmedlemmer i Facebook skal deltage.

Facebook satte i sit kvartalsregnskab fra sidste uge tre milliarder dollars af til den ventede bøde, som kommer, efter at 87 millioner Facebook-brugeres data, heriblandt 41.000 danskeres, blev indsamlet ulovligt og i strid med Facebooks regler af analysefirmaet Cambridge Analytica. Facebook greb ikke ind, selv om selskabet kendte til ulovlighederne.