Google-brillerne vender tilbage

For ti år siden fik internetgiganten tæsk for at være grænseoverskridende. Nu prøver Google igen med et sæt briller med skærm i og kaster sig samtidig også over at lave sine egne smarture samt genoplive sine tablets for at opbygge sit eget hardwareunivers og kopiere Apples strategi.

 
Google Glasses er tilbage. Video: Google I/O Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Google forsøger sig nu igen med et sæt briller med indbygget skærm og kaster sig nu også over at lave smarture som en kopi af ærkerivalen Apples køreplan.

Internetgiganten fik for snart ti år siden ørerne i maskinen for at krænke privatlivets fred med sine science-fiction-lignende Google Glasses, som havde indbygget kameraudstyr, som filmede folk, og desuden var udstyret med en skærm, så man med det ene øje kunne få vist informationer fra brillerne, som var koblet på internetforbindelsen.

Brillerne forsvandt ret hurtigt igen fra hylderne, men Google opgav aldrig tanken og fortsatte med at lave en udgave til erhvervsbrug, selvom den solgte dårligt. Nu er giganten klar med prøveudgaven af et nyt par briller, der ligner et par almindelige briller og endnu ikke har fået et navn.

Google forsøger at lave »en Apple«

Med dem på kan man blandt andet få vist realtidsoversættelser af det, man hører, og der er ingen synlige tegn på et kamera, skriver nyhedsbureauet Reuters, som ikke har kunnet få bekræftet, at brillerne faktisk er uden kamera.

Google-brillerne vil konkurrere med de Ray-Ban-kamerasolbriller, som Facebook præsenterede i september 2021, og med Apple, som arbejder på tilsvarende produkter.

Præsentationen skete på Googles årlige udviklerkonference, Google I/O, som holdes i disse dage. Her har Google også vist andre produkter, som viser, at internetgiganten stræber efter at opbygge et langt mere komplet univers af egne produkter, ligesom Apple har det med sine i-ting, og Samsung har det med sin Galaxy-serie.

Med omdrejningspunkt i Googles egne Pixel-telefoner, der aldrig er kommet til Danmark, skal der nu komme Google-ure, Google-ørepropper, Google-telefoner og Google-tablets med Pixel-navnet som fællesnævner og Googles Android-software som drivkraft – også for den fortsatte indsamling af oplysninger om brugernes og deres adfærd til understøttelse af Googles annonceforretning.

Mere Google-hardware skal sikre indtjening og holde brugerne fast i Googles eget net, for her skal Google ikke dele annonceindtægterne med producenter som Apple og Samsung, der hjælper med at få Google-tjenesterne ud.

Under den korte præsentation af de nye briller blev det ikke fortalt, hvornår de vil være klar til salg, men topchef Sundar Pichai antydede, at der »er lang vej at gå«.

»Det er vigtigt, at vi designer dem på en måde, så de er bygget til den virkelige verden og ikke tager os væk fra den,« sagde han ifølge det amerikanske nyhedsbureau Bloomberg.

Brillerne bruger en særlig AR-udgave – altså »augmented reality« eller udvidet virkelighed, hvor man får lagt et digitalt synslag oven på det, som man selv ser – af Googles oversættelsestjeneste, Google Translate.

Google laver nu for første gang sit eget smartur, Pixel Watch, som får cirkelrund skærm og kommer til salg til efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Google/AFP/Ritzau Scanpix.

Tablets igen – og det første Google-ur

Google varmede også op til lanceringen i 2023 af en ny Pixel-tablet, efter at Google i 2019 droppede de tidligere, som det blot lykkedes at sælge 500.000 af. Hverken pris eller præcis størrelse blev oplyst, blot at den får en større skærm.

Der kommer også til efteråret et Pixel Watch-smartur, som dog ikke vil kunne kobles sammen med en iPhone fra Apple. Uret har som klassiske armbåndsure en cirkelrund skærm, modsat Apples ure, og er primært udviklet af storproducenten af fitnessarmbånd, Fitbit, som Google købte i januar 2021 for 2,1 milliarder dollar. Uret bruger den nyere Wear OS-software, som bygger på Android. Man kan fra det betale med Google Pay, bruge korttjenesten Google Maps og få beskeder fra den tilkoblede smartphone. Man kan også bruge Googles talegenkendelsessoftware Assistent.

Endelig lancerer Google en billigere udgave af sidste års Pixel 6-telefon, en Pixel 6a, samt et sæt trådløse Pixel-ørepropper a la Apples Airpods Pro og Samsungs Galaxy Buds Pro.

Med satsningen på flere fysiske produkter forsøger Google at kopiere Apples strategi, men hvor Apple har en gigantisk indtjening på salg af hardware, er Googles hardwareforretning stadig beskeden. Ifølge analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt, udgør hardwaresalget – som indbefatter Google Home-højttalerne – under en procent af internetgigantens samlede omsætning.

Konkurrencemyndigheder verden over har i øjeblikket kig på teknologigiganternes magt, og særligt Googles dominerende position på mobilmarkedet, hvor Android-softwaren ligger på 85 procent af samtlige nyproducerede smartphones i verden, og Googles hårdhændede styring af også op mod 30 procents andel af alt salg, som sker gennem apps hentet i Googles appbutik, Play, er i fokus. Det er derfor ikke helt nemt for giganten at udvide sit marked.

Trådløse ørepropper med støjreduktion – sådan nogle skal enhver producent med respekt for sig selv have, og derfor melder Google sig nu også klar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Google/Reuters/Ritzau Scanpix.