Google banker på dollarbillionærklubbens dør

Internetgiganten står til at blive det kun fjerde medlem af klubben af virksomheder, som det ville koste mindst en billion dollar at købe.

Trods hård kritik af Googles forretningsmetoder fortsætter internetgigantens børsværdi opad. Fold sammen
Læs mere
Foto: Charles Platiau/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var en, der var to, der var igen kun en, så var der tre, og snart kan der være fire. Og nummer fire står til at blive Google, som dermed melder sig ind i dollarbillionærklubben.

Internetgigantens aktiekurs er steget med syv procent siden nytår, og med den seneste stigning på 0,7 procent mandag er Alphabet, som moderselskabet hedder, nu »kun« syv milliarder dollar fra at runde milepælen og være en billion dollar (6,71 billioner eller 6.710 milliarder kroner) værd, skriver den britiske finansavis Financial Times.

Producenten af iPhone, Apple, rundede milepælen i august 2018 og er nu en tredjedel af vejen mod den anden billion. Siden rykkede internetkonglomeratet Amazon over målstregen men er siden faldet tilbage igen, og så kom Microsoft, der i dag er 1,26 billioner dollar værd. Ind fra sidelinjen kom i december det saudiske olieselskab Aramco, som blev børsnoteret og nu er 1,87 billioner dollar værd. Aramco indtager dermed førstepladsen i dollarbillionærklubben.

Krav om bedre beskyttelse af privatlivets fred

Google-koncernen slås i øjeblikket med krav om bedre beskyttelse af privatlivets fred og trues med politiske indgreb for at stække teknologigiganternes magt, som mange mener er kammet over og er blevet alt for vidtgående.

I begyndelsen af december valgte de to Google-stiftere, Larry Page og Sergey Brin, øjeblikkeligt at lægge deres imperium i andres hænder. Den nye topchef for hele butikken er Sundar Pichai, som har været hos Google siden 2004 og ledet selve Google – der står for 99,6 procent af koncernens indtægter – de seneste fire år. Her har annonceindtjeningen fra mobilsiden i 2018 overhalet annonceindtjeningen fra PC-siden.

Forventningen hos investorerne er, at Sundar Pichai vil være mere påpasselig og mådeholdende med investeringer i de vildere projekter, som Google gennem tiden har været og er involveret i. Google henter en voksende del af sin indtjening fra salg gennem sin Play-netbutik, fra salg af lagerplads og andre ydelser i netværket af datacentre og fra sin hardwareproduktion af blandt andet Pixel-telefoner og Nest-skærme med Googles indbyggede talegenkendelsessoftware, Assistent.

Google fremlægger sit årsregnskab 3. februar.