Giftefogeden mellem forskning og erhvervsliv stopper

Ole Lehrmann Madsen, som har stået for opbygningen af Alexandra-Instituttet, stopper efter 19 år på direktørposten for i stedet at blive ambassadør.

Ole Lehrmann Madsen brugte i begyndelsen fire-fem timer om ugen på direktørjobbet. I dag har Alexandra-Instituttet 120 medarbejdere i Aarhus og København. Foto: Anders Trærup, Alexandra-Instituttet Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden bag en af Danmarks første og mest succesrige satsninger på at få forskning og erhvervsliv godt gift forlader sin post til nytår efter 19 år i spidsen.

Ole Lehrmann Madsen, der fylder 69 år til maj, trækker sig 31. december fra direktørstolen i Alexandra-Instituttet, et forskningsaktieselskab, hvis formål er at få forskere, uddannelser og virksomheder til at arbejde tættere sammen, så forskning inden for teknologi, IT og digitalisering hurtigere omsættes til virkelighed. Nu er bestyrelsen gået i gang med at søge efter hans afløser.

Alexandra-Instituttet er en drivende kraft i hele IT-byen Katrinebjerg i Aarhus. Det blev stiftet i 1999 og har nu 120 medarbejdere i Aarhus og København.

Mottoet er »Vi arbejder med fremtiden, før andre har opdaget, hvor den er på vej hen«.

»Det har været 19 helt fantastiske år. Alexandra-Instituttet har udviklet sig til langt mere, end vi havde drømt om i starten. Vi har placeret os centralt i det danske innovationssystem i forhold til at hjælpe med at omsætte samfundets investeringer i ny IT-forskning og teknologi til nye, innovative produkter og løsninger hos virksomheder og offentlige organisationer,« siger Ole Lehrmann Madsen, som i stedet bliver ambassadør for fortsat at kunne trække på den store kontaktflade, som Alexandra-Instituttet har bygget op.

Bliver nu ambassadør

Han var professor ved Datalogisk Institut på Aarhus Universitet, da han begyndte i direktørstillingen for Alexandra-Instituttet. Den beslaglagde dengang fire-fem timer om ugen i hans kalender.

I dag sidder han med i en række danske og internationale forskningsråd, er medstifter af og bestyrelsesformand for virksomheden Mjølner Informatics og er formand for Det Digitale Vismandsråd i Akademiet for Tekniske Videnskaber (ATV).

»Jeg ser frem til ikke længere at stå med ansvaret for den daglige drift men fremover kunne koncentrere mig om mere udadvendte opgaver – selvfølgelig uden indblanding i den fremtidige ledelse af instituttet,« siger Ole Lehrmann Madsen.

Et rekrutteringsfirma er sat i gang med at finde hans afløser, som bestyrelsesformand Steen Lynenskjold forventer at have på plads inden sommer, så afløseren kan tiltræde omkring 1. oktober og dermed få nogle måneder sammen med Ole Lehrmann Madsen.

Han ser Alexandra-Instituttets styrke som opbakningen ved stiftelsen fra en bred kreds af virksomheder, offentlige institutioner og engagerede bestyrelsesmedlemmer.

Ole Lehrmann Madsen er mag. scient. i datalogi fra Aarhus Universitet, hvor han siden tog sin Ph.D. Han har været gæsteforsker ved Stanford University og forskningsmedarbejder ved Sun Microsystems Laboratories i Californien, USA.