Fyret B&O-chef bliver ny topchef for TDC

Henrik Clausen skal stå i spidsen for Danmark største telekoncern fra om to uger. Han kommer ind på et tidspunkt, hvor TDC er under massivt pres. Teleanalytiker undrer sig over valget af topchef.

Henrik Clausen vender tilbage til telebranchen – nu som topchef for TDC. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lasse Bech Martinussen/Ritzau Scanpix

Den tidligere topchef for B&O, og før da Telenor, Henrik Clausen, bliver ny topchef i Danmarks største telekoncern, TDC.

Han tiltræder sin nye post 17. februar, oplyser TDC i en meddelelse.

Den 56-årige Henrik Clausen overtager den stol, som har stået ledig, siden Allison Kirkby i oktober 2019 blev udnævnt til topchef for den svenske telegigant Telia – et job, som hun tiltræder omkring april. I mellemtiden har TDCs hidtidige næstformand i bestyrelsen, Mike Parton, passet jobbet.

Byggede Telenor op – men røg ud af B&O

Henrik Clausen var fra 2005 til 2010 adm. direktør for Telenors danske forretning. Her stod han blandt andet for indførelsen af Telenor-navnet i Danmark som afløser for Sonofon, som Telenor bygger på, og bredbåndsselskabet Cybercity, som blev en del af Telenor.

I 2010 blev han adm. direktør for Telenors malaysiske teleselskab, Digi, inden han i 2014 rykkede tilbage til Telenors hovedkontor i Oslo som direktør for strategi og digitalisering. Her røg han imidlertid ud som led i en direktionsrokade, inden han i 2016 blev udpeget som topchef for det danske lydikon, Bang & Olufsen (B&O).

Herfra røg han i oktober 2019 ud efter forgæves forsøg på at rette op på det vigende salg i virksomheden.

TDC under massivt pres

Henrik Clausen, der er uddannet civilingeniør og har en MBA fra INSEAD, tiltræder på et for TDC skelsættende tidspunkt. Koncernen er under massivt pres fra sine konkurrenter, heriblandt Clausens egen gamle arbejdsplads Telenor, som i januar indledte en bredbåndskrig, der føres på linje med bredbåndsselskabet Fastspeed. Fastspeed, der netop har rundet 20.000 kunder, sælger internetforbindelser til næsten halv pris af TDCs egne – og på TDCs kabel-TV-net. Telenor har valgt at følge samme strategi.

På TV-markedet presses TDCs YouSee af det offentlige slagsmål med Discovery, som førte til, at alle Discoverys kanaler fra årsskiftet udgik af 1,1 millioner TV-kunders pakker.

Hvad det har kostet TDC-koncernen, vil kunne ses, når næste regnskab fremlægges 10. februar.

TDC-koncernen blev i foråret 2018 købt af de tre danske pensionskasser ATP, PFA og PKA sammen med den omstridte, australske kapitalfond Macquarie. Pensionskasserne ejer 50 procent, kapitalfonden de øvrige 50 procent.

Teleanalytiker: Meget svært at forstå valget

TDC blev i sommeren 2019 splittet i to selskaber, TDC Net, der står for TDCs mobil-, kabel-TV, fast- og fibernet, samt Nuuday, der samler alle privat- og erhvervskunder i selskaberne YouSee, TDC Erhverv, Telmore, Hiper, Blockbuster og Relatel.

John Strand, teleanalytiker

»Hos B&O kan man bare spørge aktionærerne, hvad de synes.«


Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, der rådgiver teleselskaber verden over, har meget svært ved at forstå valget af Henrik Clausen.

»Det har nok været svært at finde et menneske, der tror på og vil eksekvere på den strategi, som TDC har. Med valget af Henrik Clausen får man en mand, som ofte har vist sig at være meget loyal over for ejernes ønsker. Henrik Clausen har mange års teleerfaring, og han var med til at slå et af Danmarks stærkeste telemærker – Sonofon – ihjel, da man indførte Telenor i Danmark. Da Sonofon købte Cybercity, toppede deres markedsandel på bredbånd. Siden da gik det kun ned ad bakke, selv om markedet voksede. Hos B&O kan man bare spørge aktionærerne, hvad de synes,« siger John Strand.

Han påpeger, at TDCs nuværende ejere »købte TDC uden at lave due diligence (undersøgelse af virksomheden inden køb, red.) og valgte derefter at ændre strategien så radikalt, at store dele af den gamle ledelse valgte at forlade skuden, ligesom den nye direktør valgte at stikke af efter ti måneder«.

Bestyrelsesformand: Den rette mand til posten

TDCs bestyrelsesformand, Bert Nordberg, er sikker på at have fundet den rigtige mand til posten.

»Vi har fuld tillid til, at Henrik Clausen er den rette til at sikre, at vi fortsætter fremgangen mod vores strategiske ambition om at skabe to førende og selvstændige digitale forretninger, som vil sikre, at Danmark forbliver et digitalt foregangsland,« siger Bert Nordberg i en udtalelse.

Mike Parton genindtræder 17. februar som næstformand i TDCs bestyrelse, når Henrik Clausen møder ind i TDCs hovedkontor på Teglholmen i Københavns Sydhavn.