Forhandlinger om hjælpepakker udskudt: »Regeringen holder virksomhederne og deres ansatte på pinebænken«

Fredag annoncerede regeringen restriktioner, der fra lørdag vil ramme restauranter, cafeer og barer i hele landet. Men det er stadig uvist, hvilken økonomisk hjælp der er på vej til virksomhederne. Et stort problem, lyder det fra professor og brancheforening.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er klar til at se på kompensation til de virksomheder, der er ramt af restriktioner. Han håber på en aftale snarest muligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om landets restauranter og barer allerede fra lørdag skal lukke klokken 22.00 og overholde en række nye restriktioner, er det stadig uvist, hvordan virksomhederne vil blive kompenseret for de tab, de kommer til at lide.

Og den uvished er stærkt kritisabelt, lydet det fra Frederik Waage, professor (MSO) i forvaltningsret ved Syddansk Universitet samt fra brancheforeningen for hoteller, restauranter og cafeer, Horesta.

»Man kunne godt ønske sig for erhvervslivet, at der blev lavet en forudsigelig ordning, så man ikke først skal til at forhandle om kompensation hver gang, der kommer restriktioner. Det har efterhånden udviklet sig til brandslukninger, selv om det jo ikke burde komme som nogen overraskelse, at vi står i den her situation igen,« siger Frederik Waage.

Der har i løbet af ugen været forhandlinger i Erhvervsministeriet om en udvidelse af kompensationsordningerne til de berørte virksomheder. Fredag eftermiddag mødtes ordførerne igen, men her nåede man ikke til enighed, og forhandlingerne er nu udskudt til senest søndag.

Ifølge Berlingskes opysninger havde regeringen en plan på bordet, men flere af partierne ønskede sig betænkningstid, da restriktionerne fredag eftermiddag blev udvidet til at gælde restauranter og barer i hele landet.

Restriktioner har »store økonomiske konsekvenser«

Hos Horesta mener politisk direktør Kirsten Munch, at »regeringen holder virksomhederne og deres ansatte på pinebænken«.

»Det er ikke for sjov, vi siger, at der er brug for hjælp lige nu. For det har store økonomiske konsekvenser, når åbningstiden bliver kortere, og der kommer et væld af aflysninger. Det er enormt vigtigt, at virksomhederne ved, hvilken hjælp, de kan få, når man laver politiske restriktioner,« siger hun og tilføjer:

»Man kan selvfølglig trække på skuldrene og sige, at det bare er to dage mere, de skal vente på svar, men for mange virksomheder er det et spørgsmål om, hvorvidt de fortsat har et forretningsgrundlag, og de beslutninger skal de træffe nu. De er hårdt pressede i forvejen, så hvis man vil sikre arbejdspladser, bliver man nødt at handle hurtigt,« siger hun.

Frederik Waage pointerer, at det er positivt, at de danske virksomheder i modsætning til i mange andre lande kan få hjælp.

»Men man må bare ikke glemme, at det er meget vidtgående at lave restriktioner for virksomheder, og de står i en vanskelig situation, hvor det er meget svært at forudsige, hvad der sker,« siger han.

Vi er meget hurtigt kommet ind i en alvorlig situation, så kan man ikke omvendt sige, at det er fair nok, at regeringen ikke har nået at få styr på det?

»Jeg mener godt, at man kunne have forberedt det her bedre. Man har haft god tid over sommeren til at finde en mere permanent løsning. Man savner nogle lidt mere objektive kriterier for, hvilke tiltag, der vil blive ledsaget af støtte, så det ikke handler om, hvilke brancheorganisationer, der er bedst til at råbe politikerne op,« siger han.

Minister: Arbejder på aftale snarest muligt

Hos de Konservative bekræfter erhvervsordfører Mona Juul, at forhandlingerne er udskudt til på søndag, fordi flere af partierne har behov for betænkningstid, efter restriktionerne nu gælder i hele landet. Tidligere på ugen har partierne forhandlet om en regional løsning.

»Da vi aftalte, at vi skulle forhandle færdig fredag, vidste vi ikke, at regeringen ville udvide restriktionerne. Og det er bestemt ikke for at forhale, for havde vi kunnet nå det, havde vi gjort det,« siger hun og tilføjer:

»Jeg har flere gange været efter regeringen, for jeg synes, at den altid halter økonomisk bagefter. Det er sindssygt vigtigt, at vi laver en aftale, så vi har den klar, hvis der kommer yderligere restriktioner, for der er så mange mennesker, som sidder og frygter, at de vil miste deres job,« siger hun.

Men nu er det jo så jer, der har udskudt forhandlingerne. Hvorfor har I ikke prioriteret at få en aftale på plads i dag?

»Fordi vi også skal lave en ordentlig aftale. Og om vi laver den i dag eller på søndag er jo fuldstændig ligegyldigt,« siger hun.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) udtaler i et skriftlig svar, at han godt kan forstå, at restauratører, café- og barejere er frustrerede over, at virksomhederne nu igen bliver ramt på indtjeningen.

»Det er vi fuldt ud bevidste om i regeringen. Derfor er vi selvfølgelig også klar til at se på kompensation, for tingene skal gå hånd i hånd. Når der kommer yderligere restriktioner, skal der også være mulighed for yderligere kompensation. Derfor er der også allerede forhandlinger om, hvordan vi kan hjælpe de ramte virksomheder,« siger ministeren og tilføjer, at han arbejder efter at lande en aftale snarest muligt.