Forbud mod iPhone-telefoner i USA fordampede

Apple slås i domstole verden over med chipgiganten Qualcomm, som kræver betaling ved kasse 1 for sin teknologi.

Et anbefalet forbud mod en række nyere iPhone-telefoner i USA blev få timer senere omstødt. Arkivfoto: Brendan Smialowski, AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI

Apple slipper – i det mindste foreløbig – med skrækken og får alligevel ikke forbudt iPhone 7, 8 og X-modellerne i USA som følge af en strid om brug af patentbeskyttet teknologi fra verdens største chipproducent.

USAs internationale handelskommission (ITC) greb tirsdag aften, dansk tid, få timer efter at en dommer i en anden, lignende sag mellem de to selskaber havde afsagt kendelse i striden og anbefalede, at iPhone-telefonerne, som produceres i Kina, ikke måtte importeres og dermed sælges i USA.

Et forbud ville have givet Qualcomm betydelig magt til at presse Apple, som lige nu slås med vigende salg af de iPhone-telefoner, der stadig udgør 60 procent af Apples samlede salg.

Små penge, men stor betydning

ITC slog i sin afgørelse fast, at Apple ikke havde krænket et Qualcomm-patent, som kommissionen samtidig dømte ugyldigt, hvorfor et forbud ikke kunne komme på tale.

Apple slås i retten med chipgiganten Qualcomm om brugen af – og navnlig betalingen for – tre patenter, som Qualcomm ejer rettighederne til. Sagen, som Qualcomm anlagde i 2017, drejer sig om betaling, fordi Apple ifølge Qualcomm har stjålet Qualcomms patenterede teknologi og har givet den til Qualcomms konkurrent, Intel, der producerer de chips, som sidder i iPhone 7, 8 og X.

Qualcomm vandt tidligere i marts en sag mod Apple ved en føderal domstol i San Diego. Her blev Apple dømt for at krænke tre Qualcomm-patenter og til at betale 31 millioner dollars, svarende til 1,41 dollars pr. iPhone.

De 31 millioner dollars er håndører for Apple, som er USAs mest værdifulde selskab efter Microsoft med en markedsværdi på 866 milliarder dollars og med en årlig omsætning på hundreder af milliarder dollars. Apple beskylder Qualcomm for urimelig håndtering af patentrettighederne og beskylder chipproducenten for »monopolistisk forretningsskik«, mens Qualcomm beskylder Apple for at krænke patenterne.

Apple tabte i Tyskland og Kina

Qualcomm havde derfor krævet et forbud mod at importere de udenlandsk producerede iPhone-telefoner.

Derfor vil Qualcomm nu overveje at bringe ITCs afgørelse videre til en højere domstol.

Qualcomm har i Tyskland og Kina vundet patentsager mod Apple. I Kina har det ikke ført til et forbud. I Tyskland har Apple valgt at udskifte Intel-chippene og erstatte dem med Qualcomm-chips.

De to kamphaner tørner sammen igen i den vestamerikanske delstat Californien i begyndelsen af april.