Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Mange flypassagerer har prøvet, hvor frustrerende det kan være, når der sker forsinkelser, aflysninger eller overbookninger på rejsen. En del kan formentlig også skrive under på, at kampen om økonomisk kompensation fra flyselskaberne kan virke uoverskuelig.
Det problem er den danske iværksættervirksomhed Flyhjælp sat i verden for at løse.
Det hele begyndte i 2014 med en ekskæreste, som oplevede syv timers forsinkelse på vej på ferie. Det blev startskuddet til, hvad der siden hen har vist sig at blive en voldsom vækstrejse. Dengang indberettede virksomhedens administrerende direktør, Gustav Thybo, sagen for myndighederne. Han læste jura og vidste derfor, at hans kammerats ekskæreste havde ret til erstatning.
Erstatningen kom efter en lang kamp, og samtidig gik Gustav Thybo, kammeraten og en tredje partner i gang med at stifte virksomhed. I dag, fire år senere, er Flyhjælp vokset til 70 medarbejdere, der har hjulpet flere end 125.000 flypassagerer i Danmark, Norge og Sverige med at få erstatning.
Den voldsomme vækstrejse har medført, at Flyhjælp endnu en gang har måttet kigge sig om efter nye lokaler. For fjerde gang på fire år er virksomheden vokset ud af egne kontorer.
»Vi er faktisk flyttet fem gange, hvis man tæller mit køkken med, hvor vi startede. Det er gået vildt stærkt. Vi er efterhånden kommet på fornavn med flyttemændene, som vi plejer at sige »vi ses næste år« til,« siger Gustav Thybo.
Næste stop: Finland
Til oktober går Flyhjælp ind på det finske marked, der endte øverst på listen i en dybdegående analyse af det europæiske marked, som Flyhjælp har foretaget. Centrale elementer i udvælgelsen har været, at det skal være lande med højt digitalt niveau samt et troværdigt retssystem.
»Vi har tidligere brændt nallerne i Tyrkiet, hvor vi måtte rejse hjem igen efter en måned. Vi troede, at det ville være et kæmpe marked for os, men det viste sig at være for svært med retssystemet,« lyder det fra Gustav Thybo, som siden har målrettet virksomhedens fokus. Planen er nu at være markedsledende i Norden om tre år.
Til november forventer han, at virksomheden kan præsentere sit første overskud:
»Vi har altid lavet små overskud, men i det seneste regnskabsår har vi opnået et overskud på godt en million kroner. Det er vi naturligvis meget stolte over i en tid, hvor vi bruger mange penge på at vækste,« siger Gustav Thybo, som samtidig fortæller, at omsætningen blev på den gode side af 20 millioner kroner.
Flyhjælp har modsat mange andre unge startups ikke taget investorer ind i virksomheden. Det betyder, at al vækst har været organisk, samt at der ikke er givet nogle ejerandele væk. Det kan der dog blive lavet om på i fremtiden, lyder det fra Gustav Thybo:
»Vi overvejer, om vi skal have en investor ind, hvis den rigtige byder sig. Vi vil gerne have en bestyrelse, som har erfaring med at skalere virksomheder, så vi kan fortsætte udviklingen.«
3.700 verserende retssager
I dag sender Flyhjælp mellem 400 og 500 stævninger af sted hver måned, mens listen over verserende retssager er oppe på 3.700. Ifølge virksomhedens egne tal har Flyhjælp vundet 92 pct. af sine sager.
En af de første sager vandt Gustav Thybo, som på daværende tidspunkt stadig var jurastuderende, mod flyselskabet Thomas Cook, som havde det etablerede advokatfirma Gorrissen Federspiel til at repræsentere sig. Siden da er virksomheden blevet professionaliseret til at håndtere de mange sager.
Men det har ikke været uden turbulens på vejen for den unge virksomhed, der selv vurderer, at den må have en af de laveste gennemsnitsaldre blandt danske virksomheder. Virksomhedens indtjening kommer nemlig med nogle måneders forskydning, når først sagerne er afgjort.
»Få måneder efter vores opstart havde vi et krisemøde i mine forældres kælder i Odense. Vi var lige ved at dreje nøglen om dér, for der gik lang tid, før vi fik penge i kassen, men vi kiggede på hinanden og besluttede os for at blive ved. Efterfølgende begyndte vi at vinde flere og flere sager,« fortæller Gustav Thybo.
Opdateret 17. september 2019: Beløbet som er vundet siden 2014 i faktaboksen er korrigeret til 155 mio. kr. fra 124 mio. kr., da det oplyste tal ikke var opdateret.