Finanstilsynets formand stopper

CBS-professor David Lando har på sin fødselsdag meddelt erhvervsminister Simon Kollerup (S), at han ikke ønsker at blive genudpeget som formand for Finanstilsynet, når hans nuværende formandsperiode udløber 1. juli 2020.

»Det er et godt tidpunkt for en ny formand at tage over,« mener Finanstilsynets afgående formand, David Lando. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Formanden for Finanstilsynet, David Lando, stopper efter fire år som næstformand og to år som formand.

»Vi har defineret en god model for, hvordan Finanstilsynets bestyrelse skal arbejde, og vi har behandlet en række vigtige og store sager. Der har i perioden også været blæst om tilsynets arbejde, men vi har i fællesskab værnet om Finanstilsynets faglighed og integritet. Det er et godt tidspunkt for en ny formand at tage over,« udtaler David Lando i en pressemeddelelse.

David Lando kom selv i sit livs stormvejr, da Socialdemokratiet i februar 2019 ønskede, at han sammen med resten af bestyrelsen i Finanstilsynet skulle gå af.

»Vi mener, at der er behov for en ny start for Finanstilsynet. Det er simpelthen ikke holdbart, at der stilles spørgsmålstegn ved enkeltmedlemmers habilitet. Derfor mener vi, at der er behov for at sammensætte en ny bestyrelse,« lød det dengang fra Socialdemokratiets daværende erhvervsordfører Morten Bødskov i kølvandet på en stor rapport om håndteringen af hvidvask i Danske Bank.

I månederne forinden var det kommet frem, at David Lando fra 2005 til 2011 sad i bestyrelsen for kapitalforeningen Investin Pro, som Nordea i 2008 brugte til at spekulere i schweizisk udbytteskat.

David Lando, der er et af landets mest anerkendte navne i den akademiske finansielle verden, nægtede dog at gå af. I et stort interview i Berlingske fortalte David Lando tidligere i år, at han »hverken havde prøvet eller ventet et så voldsomt, personrettet angreb.«

»Hvis man bliver en vindbøjtel, udfylder man ikke sit job,« sagde han.

I en redegørelse til daværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) endte David Lando med at rense sig selv i udbyttesagen.

»Hverken jeg eller den øvrige bestyrelse for Investin Pro var informeret om Nordeas ageren,« skrev han bl.a. i redegørelsen og modtog efterfølgende ministerens opbakning.

CBS-professor David Lando fylder 56 år i dag og har to år tilbage som centerleder for sit grundforskningscenter FRIC på CBS’ Institut for Finansiering. Han ser nu frem til at kunne afsætte al den tid, det tager at være med, hvor forskningen gør en forskel.

»Jeg har derfor meddelt erhvervsministeren, at jeg ikke ønsker genudpegning som formand for Finanstilsynet, når min formandsperiode udløber 1. juli,« siger David Lando.

Den kongelige bankkommissær, erhvervsminister Simon Kollerup (S), får nu til opgave at udpege en ny tilsynsformand.

I 2018 trak den daværende formand, Henrik Ramlau-Hansen, sig som konsekvens af Danske Banks hvidvasksag. Henrik Ramlau-Hansen er tidligere økonomidirektør i Danske Bank. Hans afgang fra Finanstilsynet kom, da netop Finanstilsynet havde tildelt Danske Bank en stribe påbud og påtaler i sagen om hvidvask i storbankens estiske afdeling.