Finanstilsynet vil undersøge særligt afdragsfrit lån

Danske boligejere med stor friværdi kan muligvis få indskrænket mulighederne for afdragsfrihed.

For knap to år siden begyndte det første realkreditinstitut at tilbyde 30-årige lån med afdragsfrihed, men nu vil Finanstilsynet undersøge lånetypen og kundernes økonomiske robusthed. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Finanstilsynet sætter 30-årige afdragsfri boliglån under lup.

Tre ud af fire realkreditkæmper tilbyder disse lån, som giver boligejere mulighed for at bruge løs af friværdien, hvis man har en belåningsgrad i boligen på under 60 procent af boligens værdi.

Men Finanstilsynet er skeptisk over for, om kundernes økonomi kan holde til, at de går på pension, og derfor går lånene under et kritisk eftersyn af Finanstilsynet. Det skriver Bloomberg, og Finanstilsynets direktør, Jesper Berg, bekræfter oplysningen over for TV 2.

»Vi vil gerne være sikre på, at bankerne i deres kreditvurdering har taget højde for, at låntagerne normalt får en betragtelig indkomstnedgang ved overgangen til pension, og at bankerne ikke bare tænker på at oprette en så stor forretning som muligt,« siger Jesper Berg til TV 2.

Har tidligere løftet pegefingeren

Nationalbanken har tidligere advaret mod udbredelsen af afdragsfrihed.

»Hvis boliglån med 30 års afdragsfrihed bliver meget udbredte, vil det isoleret set gøre boligejerne mindre robuste,« vurderede Nationalbanken i et skriftligt svar til Berlingske i januar.

Det var i første omgang Realkredit Danmark, der i september 2017 lancerede et nyt lån med op til 30 års afdragsfrihed under navnet »Flexlife«, og siden da er der udbetalt lån for i omegnen af 12 milliarder kroner.

Nordea Kredit og Totalkredit tilbyder også i dag fuld afdragsfrihed i op til 30 år, og de nye lån bekymrer flere partier på Christiansborg:

»Jeg er meget kritisk overfor de nye lån med 30 års afdragsfrihed, der henvender sig til en gruppe, der i forvejen har store friværdier, og som kan vælge billige og solide alternativer. Vi støtter Finanstilsynets undersøgelse og vil politisk tage stilling til, om det overhovedet er fornuftigt at have lån med 30 års afdragsfrihed på hylderne, siger SFs erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til TV 2.

Dansk Folkepartis erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, oplyser, at han imødeser Finanstilsynets undersøgelse med stor interesse.