Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Apples store afhængighed af et enkelt produkt, iPhonen, er ikke et problem, for der er masser af muligheder for den amerikanske gigant.
Det fastslår Apples topchef, Tim Cook, i et interview med avisen Washington Post i anledning af, at han om en lille uges tid har siddet i chefstolen i nu fem år.
24. august 2011 siden udpegede Apples medstifter og på mange måder ikoniske topchef, Steve Jobs, den dengang 50-årige og forholdsvis ukendte Tim Cook som sin afløser. Tim Cook havde vikarieret på topposten i et halvt år, hvor Steve Jobs var sygemeldt med den kræftsygdom, som kun seks uger efter udnævnelsen af Tim Cook kostede Jobs livet, kun 56 år gammel.
Chokerende - og ensomt
Tim Cook beskriver over for Washington Post det som »chokerende« at opdage, hvor stor synlighed der ligger i jobbet som Apple-topchef. Omvendt har han udnyttet mulighederne til at få sat ting på dagsordenen, som kun en mand i hans position vil kunne - heriblandt kampen mod myndigheder og efterretningstjenester for privatlivets fred og annonceringen af sin egen homoseksualitet.
Han finder indimellem sit job »ensomt«.
»Jeg er ikke på jagt efter nogen sympati. Administrerende direktører behøver ingen sympati,« slår han dog fast.
Trods den store skepsis over for, om han på nogen måde kunne fylde skoene ud efter Steve Jobs, har Tim Cook klaret opgaven med bravour, mener de fleste, også i kraft af hans mere sympatiske fremtræden og nede-på-jorden-facon.
Helt afhængig af iPhone-salg, som går tilbage
iPhone-telefon nummer en milliard blev for nylig solgt fra en Apple-butik i Beijing i Kina. Det var Apple, som i 2007 revolutionerede mobilmarkedet med sin første iPhone og dermed åbnede for smartphoneæraen, som de andre mobilgiganter - med undtagelse af mobilkongen Nokia - hurtigt greb fat i. Apple er i dag verdens næststørste smartphoneproducent efter sydkoreanske Samsung, der dog har et godt forspring. Det samme har Android-styresystemet, som Google står bag, og som ligger på over 80 procent af alle smartphones fra fabrikkerne, hvor Apples iOS ligger på omkring 14 procent, nemlig Apples egne telefoner.
Da Steve Jobs døde, hentede Apple 40 procent af al sin indtjening på iPhone-salget. I april-juni i år var det blevet til 56,8 procent, og iPhone-salget går tilbage for andet kvartal i træk. Selv om Apple under Tim Cook er blevet verdens mest værdifulde selskab med en pengetank som Joakim von And med en kontant kassebeholdning på lige nu 231,5 milliarder dollars, vækker afhængigheden af et enkelt produkt stigende bekymring blandt investorerne.
»Det er faktisk et privilegium, ikke et problem,« mener Apple-topchefen og henviser til, hvordan PC-salget falder, mens smartphonesalget på et tidspunkt vil betyde, at alle i verden har deres egen smartphone - om end ikke nødvendigvis en iPhone. »Men det er det bedste marked på jorden set med elektronikbrugeres øjne.«
Hvilken bil?
Han tror, at kunstig intelligens, hvor digitale assistenter, som man kan tale til på telefonen som f.eks. Apples egen Siri-assistent, bistår til at gøre brugerens hverdag lettere, vil gøre telefonen endnu mere uundværlig fremover.
Også den udvidede virkelighed (»augmented reality«, forkortet AR), hvor et virtuelt lag lægges oven på virkeligheden, sådan som det f.eks. sker i det superpopulære Pokémon Go-spil, har en stor fremtid.
»Nordstjernen har altid været den samme, nemlig at lave sindssygt gode produkter, som virkelig ændrer verden på en måde - og beriger folks liv. Og det har ikke ændret sig,« fastslår han.
Han vil ikke tale om vedvarende rygter om Apples bilprojekt, hvor giganten menes at være i gang med at udvikle en egentlig Apple-bil.
»Jeg kan ikke svare på et spørgsmål om noget, som vi ikke har offentliggjort,« siger Tim Cook og griner. »Vi har altid set, at folk elsker overraskelser. Der er ikke længere tilstrækkeligt mange af dem i vores liv,« tilføjer han gådefuldt.
Nye, store opkøb venter
Samtidig glæder Tim Cook sig over, at Apples andre tjenester - netlagringstjenesten iCloud, netbutikken App Store og Apples egen mobilbetalingstjeneste Apple Pay - på et år har øget omsætningen fra 4 til 23 milliarder dollars og derved sikrer Apple fodfæste på nye områder.
Apple har siden 2013 opkøbt 65 selskaber. Det største opkøb var hovedtelefonproducenten Beats, der stod i tre milliarder dollars. Apple har dog råd til det. Overskuddet i bare de seneste 12 måneder var på 47,8 milliarder dollars eller 318 milliarder kroner - eller 871 millioner kroner hver eneste dag.
»Jeg tror, at vi vil fortsætte med at købe selskaber op. Hvis du spørger mig, vil vi foretage endnu et køb på størrelse med Beats,« fastslår Tim Cook i interviewet.
Han understreger samtidig, at Apple er USAs største skatteyder målt på, hvor meget der betales i skat.
»Vi har ikke de store smuthuller, som andre folk taler om,« siger han og understreger, at Apple betaler den skat, som selskabet skal - også i EU, hvor EU-Kommissionen i øjeblikket graver i Apples skattebetalinger og mulige skatteunddragelse.
»Jeg ved ikke, hvornår de træffer en afgørelse. Jeg håber, at vi får en fair høring. Hvis ikke vil vi uden tvivl appellere,« siger Apple-topchefen.
Umuligt at erstatte Jobs
Det er ikke muligt at erstatte en person som Steve Jobs:
»For mig var det ikke muligt at erstatte Steve. For nogen. Han var en original. Jeg har aldrig set mig i hans rolle,« siger Tim Cook, som havde troet, at Steve Jobs ville leve betydeligt længere, end han faktisk gjorde. Han er dog ikke i tvivl om, at han gjorde det rigtige, da han sagde ja til at stå i spidsen for Apple for nu fem år siden:
»Jeg har det bedste job i verden.«