Feel good med Novo Nordisk

USAs præsident har beskyldt medicinalindustrien for at slippe af sted med mord på grund af de høje medicinpriser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb

Novo Nordisks tidligere topchef Lars Rebien Sørensen fortalte 3. juledag i Berlingske, at storaktionæren i medicinalgiganten Novo Nordisk Fonden har besluttet at firedoble sine årlige donationer til fem milliarder kroner. Samtidig fortalte Lars Rebien Sørensen, som i dag er formand for fonden, at uddelingerne skal bruges bredere end hidtil og blandt andet til at løse humanitære opgaver i verdens flygtningelejre.

»Vi har i disse år et kæmpestort migrationsproblem, som efterlader flygtninge i elendige forhold i flygtningelejre, både i og uden for Europa. Her kan vi spille en rolle,« sagde han til Berlingske.

»Gad vide, hvad Mads Øvlisen egentlig siger til Novo Nordisks prispolitik i USA?«


Det er sikkert helt rigtigt, at den stenrige fond kan gøre en forskel i løsningen af verdens migrationsproblemer, og vi kan i Danmark glæde os over, at vi huser så stor og succesfuld en virksomhed som Novo Nordisk. Men alligevel er der noget, der skurrer.

For hvor kommer alle de mange penge fra? De kommer selvfølgelig fra især diabetespatienterne, som køber Novo Nordisks medicin, og herfra skal der ikke lyde kritik af, at en privat virksomhed i kraft af sin dygtighed og risikovillighed udvikler lægemidler i verdensklasse, som kommer syge mennesker til gode.

Men er der ikke grænser for, hvor mange penge man kan tillade sig at hive op af lommerne på de samme syge mennesker? Novo Nordisk har de senere år ligget i krig med kunder og myndigheder på det amerikanske marked.

Krigen har været godt hjulpet på vej af USAs præsident, Donald Trump, som igen og igen har tordnet mod de høje medicinpriser, som lægemiddelindustrien kræver, og anklaget industrien for at »slippe af sted med mord«. Trump beskylder dem for at udnytte de fattige og tordner løs, når lægemiddelindustrien hæver priserne, samtidig med at myndighederne forsøger at tvinge bl.a. Novo Nordisk til at offentliggøre hemmelige prisaftaler.

I USA finansieres borgernes medicin via forsikringsordninger og ikke som i Danmark via offentlige tilskud. Det betyder, at medicinregningen i Danmark bliver ganske overskuelig. Flerdoblinger af priserne på bl.a. medicin fra Novo Nordisk betyder til gengæld voldsomme medicinregninger til nogle amerikanere, og Berlingske har bragt eksempler på, at det kan koste i størrelsesordenen 75.000 kr. om året at købe medicin, hvis man lider af diabetes. Men trods bøvl med myndighederne og med Donald Trump klinger mønten i kassen hos Novo Nordisk og dermed hos storaktionæren Novo Nordisk Fonden, hvor formand Rebien altså nu gør klar til donationer, som er større end nogensinde.

Ifølge Lars Rebien Sørensen er det vigtigt, at virksomhederne er deres samfundsansvar bevidst og ikke fanges på det moralsk forkerte ben. Hans skolemester på det område er Novo Nordisks tidligere topchef Mads Øvlisen, som ifølge Rebien i sin tid »klart lod forstå, at hvis der blev lavet noget skidt, der kunne bringe Novo-omdømmet i fare, så var det ud af vagten«.

Gad vide, hvad Mads Øvlisen egentlig siger til Novo Nordisks prispolitik i USA? Kan den skade Novo Nordisks omdømme? Nå, flygtningelejre for Novo-penge vil i hvert fald give god presse!