Farvel til coronamareridt: Danske Bank tjener igen milliarder

For første gang offentliggør Danske Bank et regnskab med Carsten Egeriis som administrerende direktør. Regnskabet efterlader et skuffende indtryk, mener investeringsøkonom.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sidste års mareridt – da coronakrisen ramte – er vasket væk for landets største bank.

Danske Bank har i årets første tre måneder tjent 3,1 milliarder kroner efter skat, viser bankens netop offentliggjorte regnskab. Til sammenligning landede resultatet på -1,3 milliarder kroner i første kvartal 2020.

Ifølge Carsten Egeriis, der er ny topchef i Danske Bank, har kundeaktiviteten været god i begyndelsen af 2021.

»Der var en positiv udvikling i indtægterne i hele forretningen, og efterhånden som vi har øget vores effektivitet, ser vi også resultaterne af vores omkostningstiltag. Vi har gjort fremskridt i forhold til eksekveringen af vores 2023-ambitioner. Vores diversificerede forretningsmodel, et robust kapitalgrundlag, høj kreditkvalitet, relevante rådgivningsydelser og meget dedikerede medarbejdere giver os et godt udgangspunkt for den fortsatte omstilling hen imod at blive en endnu mere konkurrencedygtig bank,« udtaler Carsten Egeriis i forbindelse med regnskabet.

Bankens samlede indtægter udgjorde 10,8 milliarder kroner i årets første kvartal – en stigning på 17 procent sammenlignet med første kvartal 2020.

Nedskrivningerne nærmer sig også et normaliseret niveau. I første kvartal 2021 var de på 497 millioner kroner mod 4,3 milliarder kroner i forhold til samme periode året før.

Dårlige sager

Danske Bank har i den grad været i vælten de seneste uger.

I sidste uge fratrådte Chris Vogelzang som topchef for landets største bank, fordi han er mistænkt i en sag om hvidvask i den hollandske storbank ABN AMRO, hvor han i en årrække var ansat.

Og i denne uge meddelte Danske Bank, at den ligesom andre storbanker sænker grænsen markant for, hvornår privatkunder skal betale for at have penge stående i banken. Fra 1. juli 2021 skal private kunder betale en rente på 0,6 procent, hvis de har indlån for over 100.000 kroner.

Dette træk forventes at indbringe banken 500 millioner kroner, men bankens beslutning er blevet mødt med hård kritik af erhvervsminister Simon Kollerup (S).

»Jeg mener, at det skal stoppe nu. Grænsen er nået. Det bliver simpelthen for grådigt, når bankerne leverer store overskud, men alligevel fortsætter med at pålægge negative renter på flere og flere danskere,« lød det blandt andet tirsdag fra erhvervsministeren, der har indkaldt bankernes brancheorgansation, Finans Danmark, til møde om sagen.

Skuffende indtryk

I 2021 forventer Danske Bank fortsat at nå et overskud efter skat på mellem 9-11 milliarder kroner. Det vil være et markant fremskridt i forhold til det coronaramte 2020, hvor banken tjente 4,6 milliarder kroner.

Der er dog fortsat langt op til bankens rekordoverskud fra 2017, der lød på 19,9 milliarder kroner.

Investeringsøkonom Per Hansen mener, at Danske Bank efterlader et »skuffende indtryk« med dagens regnskab.

»Danske Bank fastholder forventningerne, og det er lidt skuffende, efter at en række af bankens konkurrenter har leveret og formentlig vil levere bedre regnskaber og opjusteringer for 2021,« lyder vurderingen fra investeringsøkonomen.