EU sikrer billig mobilferiesnak de næste ti år

Til næste sommer udløber kravet om, at det ikke må koste ekstra at bruge tale og data i resten af EU. Det skal nu vare ti år mere, mener Europa-Kommissionen. Spørgsmålet er, om det også vil gælde Storbritannien.

I nogle år har det ikke kostet ekstra at bruge telefonen og dataforbindelsen på ferie i andre EU-lande, og sådan skal det fortsætte i ti år mere, mener Europa-Kommissionen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gerard Julien/AFP/Ritzau Scanpix

Også de næste ti år skal det være muligt at bruge ens mobiltelefon og dataforbindelse i hele EU uden at betale ekstra.

Det lægger EU-Kommissionen op til, samtidig med at den vil beskære de afgifter, som teleselskaberne må pålægge hinanden, når de skal afregne for udenlandske turisters brug af deres mobilnet.

Det store, britiske spørgsmål

De nuværende pålæg til teleselskaberne om ikke at opkræve udlandstakster udløber i 2022, men de skal nu forlænges i ti år.

Det store og åbne spørgsmål er, om de også vil komme til at gælde i Storbritannien, som endegyldigt brød med EU ved årsskiftet. De fleste britiske teleselskaber har tidligere meldt ud, at de ikke påtænker at ændre på forholdene, men det kan ændre sig.

Norge, Island og Liechtenstein, som ikke er med i EU, følger normalt EU-reglerne alligevel.

Det kræver godkendelse fra de 27 EU-lande og fra Europa-Parlamentet, før tiårsforlængelsen er en realitet.

»Afslutningen på roamingafgifterne er et prima eksempel på, hvordan EU holder millioner af borgere forbundne og forbedrer deres liv. De nye regler vil sikre roaming uden ekstraafgifter og vil endog gøre den bedre,« siger næstformand i EU-Kommissionen, Margrethe Vestager.

Forbrugerorganisation: Stop al overbetaling

EU-Kommissionen vil også skære ned på de regninger, som teleselskaberne sender til hinanden. Første gang vil det ske 1. juli 2022, når den nuværende ordning udløber. Her skal priserne på beskæres med 31 procent, på sms'er med 60 procent og på data med 20 procent. 1. januar 2025 vil der blive hakket yderligere 13,6 procent af talepriserne, 25 procent af sms-taksterne og 25 procent af datapriserne.

Kommissionen skar på især datapriserne tilbage i 2017, da man gjorde klar til, at den forhadte roamingafgift ikke længere skulle betales i de øvrige EU-lande.

Den europæiske forbrugerorganisation BEUC mener, at EU-Kommissionen bør være mere ambitiøs og sikre, at der slet ikke skal betales mere, end hvad de reelle omkostninger faktisk tilsiger.

Oveni vil EU-Kommissionen kræve, at man sikres adgang til samme datahastigheder, når man rejser i andre EU-lande, som derhjemme. Det betyder, at hvis man har adgang til de nye og datahurtigere 5G-mobilnet hjemme, må udenlandske teleselskaber ikke nøjes med at give 4G-adgang, hvis selskabet faktisk har 5G.

Endelig skal rejsende automatisk have besked om, hvordan man kontakter den lokale udgave af 112 i tilfælde af en nødsituation, samt hvilke tjenester der er tilgængelige for folk med handicap.

Pas stadig på

Det koster fortsat penge at bruge tale og data i andre lande, medmindre man har et særligt abonnement, hvor man kan roame gratis her.

Samtidig koster det også fortsat penge at ringe fra Danmark til udlandet.