Britisk minister: Roaming ikke beskyttet ved Brexit uden aftale

Storbritanniens digitalminister advarer om risikoen for, at det igen vil koste ekstra at bruge mobiltelefonen og internetforbindelsen i udlandet. Ekspert forventer, at danskerne stadig slipper, når de rejser over Kanalen.

Der er ingen garanti for, at den roamingfri zone i de i dag 28 EU-lande består uændret, når Storbritannien forlader EU 29. marts, fastslår britisk minister. Arkivfoto: Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Briterne kan se frem til, at det igen bliver dyrt at bruge telefonen og internetforbindelsen, når de rejser rundt i Europa, medmindre det i sidste øjeblik lykkes for Storbritannien at få en Brexit-aftale forhandlet hjem med EU.

Sådan lyder advarslen fra den britiske digitalminister, Jeremy Wright.

»Hvis vi sagde til mobilselskaberne her i landet, at »I må ikke pålægge jeres kunder, som rejser til EU, roamingafgift«, vil det ikke kunne forhindre europæiske mobilselskaber i at tage afgift af de britiske mobilselskaber. De penge skal betales af nogen, og hvis vi siger til mobilselskaberne her i landet, at de ikke må sende regningen videre til kunder, som roamer, vil de utvivlsomt sende den til alle deres andre kunder i stedet,« sagde han ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Han understregede dog samtidig, at de teleselskaber, som 85 procent af briterne har mobilabonnement hos, har sagt, at de ikke vil genindføre roaming for briter, der rejser i EU.

Danskerne slipper stadig

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som laver analyser for IT- og telebranchen verden over, tror ikke på, at det britiske farvel til EU ændrer på, at roaming i Europa er fortid.

»Sandsynligheden for, at roaming genindføres, er ikke særligt stor. Der er jo ikke skat på digitale tjenester og telefoni på samme måde, som hvis man producerede en fysisk bil i Storbritannien og sendte den til Frankrig. Samtidig er fri roaming blevet et konkurrenceparameter for teleselskaberne, så hvis politikerne forårsagede genindførelse af roaming – hvilket kun vil gøre Brexit-processen endnu mere besværlig –, ville nogle selskaber med vished fastholde fri roaming,« siger han, som har ondt af briterne og den uvished, som hele situationen nu har medført.

Danskere, der rejser til Storbritannien, vil ifølge ham også fortsat kunne regne med at slippe for roamingafgifter efter 29. marts, når Storbritannien og EU skilles.

»Jeg tror ikke, at vi som danskere skal regne med at skulle betale roaming i Storbritannien. Den billige roaming, som vi har fået, gælder jo hos de fleste selskaber i dag i langt flere lande end EU-landene,« siger John Strand.

Der er stadig en grænse

Norge, Island og Liechtenstein, som ikke er med i EU, følger EU-reglerne og har derfor også tilsluttet sig at afskaffe roaminggebyret, sådan som det har været i EU-landene siden sommeren 2017.

Alle kan dog kun tale og bruge data op til en vis mængde uden at skulle betale ekstra. Når man nærmer sig grænsen, får man en SMS-besked, så man eventuelt kan vælge at bruge mere mod betaling.