Udlandstelefoni bliver billigere fra maj

EU griber ind over for udlandstaksterne med en julegave, der først må pakkes ud om et halvt år.

Til maj falder prisen for at ringe herhjemmefra til udlandet – hvis man altså skal have fat i nogen, der befinder sig inden for EUs grænser. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra maj 2019 bliver det langt billigere at ringe hjemmefra til udlandet.

Ministrene fra de 28 EU-lande har netop nikket det sidste og afgørende ja til, at udlandstaksterne fra 15. maj bliver tvangsnedsat. Der lægges et loft på, så det fremover højst må koste 1,41 kroner (19 cent) i minuttet at ringe fra en mobil- eller fastnettelefon i Danmark til andre EU-lande og højst må koste 44 øre (6 cent) at sende en SMS-besked til nogen, der opholder sig i et af de andre 27 EU-lande.

Det ventes at blive de reelle priser, da tidligere EU-indgreb altid har fået teleselskaberne til at sætte prisen på det højest tilladte.

Gælder kun i EU

I dag koster det mellem 0,50 og 7,75 kroner i minuttet at ringe fra en dansk fastnetnettelefon til en fastnettelefon i et andet EU-land, mens det koster mellem 3,00 og 7,75 kroner i minuttet at ringe fra sin fastnettelefon til en mobiltelefon i et andet EU-land. Ringer man fra sin mobiltelefon herhjemme til en fastnet- eller mobiltelefon i et andet EU-land, koster det nu mellem 3,00 og 6,00 kroner.

Ringer man til lande uden for EU, koster det op til 14 kroner i minuttet, og det vil det fortsat gøre, da EU-indgrebet kun gælder EU-landene samt Norge, Island og Liechtenstein, der traditionelt følger EU-lovgivningen.

Ministrene var de sidste, der manglede. Europaparlamentet godkendte indgrebet for en måned siden.

For halvandet år siden blev de forhadte roaminggebyrer fjernet, så man kan tale og bruge data, når man rejser rundt i EU, til samme pris som i hjemlandet. Det har fået brugen af især data – når man går på nettet eller bruger apps, der gør det – til at eksplodere i forhold til tidligere, hvor der skulle afregnes dyrt for det.

Skype og Facebook reguleres

Men roaminggebyret gjaldt kun, når man selv var udenrigs. Hvis man ringer fra Danmark til f.eks. Frankrig, Grækenland eller Tjekkiet, skal man stadig betale udlandstakst, som er højere end et almindeligt opkald til en dansk telefon.

Det ændrer sig nu fra 15. maj 2019. Selv om de fleste danske telekunder har (næsten) fri tale og fri SMS, har det kostet en del ekstra, hvis de personer, som man ringer eller skriver til, befinder sig i udlandet.

Tvangsnedsættelsen af udlandstaksterne er en del af en større telepakke, »Europæisk kodeks for elektronisk kommunikation«, som blandt andet også betyder, at udbydere af internettelefoni som Skype eller Facebooks WhatsApp nu bliver underlagt samme lovgivning som traditionelle teleudbydere. Dermed vil disse selskaber blive pålagt samme sikkerhedskrav og desuden mod en dommerkendelse kunne tvinges til at udlevere oplysninger.

Telepakken – og sidste års afskaffelse af roaminggebyret – er en del af EUs arbejde for at styrke det digitale, indre marked i EU på linie med det fysiske, indre marked.