Et skridt kan gøre Uber lige så store som Facebook

Med en børsnotering vil den amerikanske samkørseltjeneste Uber hente ti mia. dollar. Det kan blive den største børsnotering inden for techvirksomheder i tæt konkurrence med Facebook.

Uber forventes at blive børsnorteret til maj 2019. Lyft er Ubers største konkurrent, der i sidste måned blev børsnorteret og rejste mere end to mia. dollar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucy Nicholson/Reuters/Ritzau Scanpix

Ubers kommende børsnortering kan blive den største i år inden for teknologivirksomheder. Man regner med, at den kan blive ligeså stor som Facebooks.

Selskabet forventer at hente ti mia. dollar på dette skridt. Det skriver Financial Times.

Uber er en amerikansk transportvirksomhed med hovedsæde i San Francisco. Uber er mest kendt for sin internetbaserede tjeneste til bestilling og betaling af transportydelser, der af firmaet selv beskrives som værende beregnet til at være et værktøj til koordinering af samkørsel.

Uber blev sidst værdisat til 76 mia. dollar, men bankfolk og investorer forventer, at selskabet vil kunne opnå en værdiansættelse på over 100 mia. dollar med en børsnotering. Et tildbud, der blev givet af finansieringsinstitutionen Morgan Stanley og investeringsbanken Goldman Sachs.

Børsnorteringen vil give investorerne detaljerede oplysninger om Ubers økonomiske resultater, konkurrencestilling, hvordan selskabet skaber og taber penge samt oplysninger om Ubers lange historie med lovgivningsmæssige kampe.

Uber følger i hælene på selskabets topkonkurrenter Lyft, der rejste mere end to mia. dollar i en børsnotering i april. Lyfts børsnotering blev oprindeligt mødt af en robust efterspørgsel fra investorer, men tabte senere pusten.

Uber går efter at få sine aktier børsnorteret 9. maj 2019.

Førerløse biler og standby

Uber har allerede brændt mange penge af på at udvikle et system, der kan gøre selvkørende taxier til en realitet. I 2017 brugte Uber 750 mio. dollar på fremtidsprojektet, mens selskabet var tvunget til at skrue ned for aktivieteten i 2018.

Investorer har forsøgt at presse Ubers topchef, Dara Khosrowshahi, til enten at sælge den tabsgivende forretning fra eller finde eksterne investorer. Khosrowshahi, der imidlertid har stået fast på, at Uber skal holde fast i de selvkørende biler, ser ud til at være på vej til at hente kapital ind uden at slippe kontrollen med forretningsenheden.

Uber kører i øjeblikket på forsøgsbasis med førerløse biler i gaderne i blandt andet San Franscisco og Pittsburgh i USA og Toronto i Canada. Sidste år måtte selskabet dog i en periode lader bilerne køre i garagen, efter at én af selskabets biler havde dræbt en forgænger i byen Tempe i Arizona.

Uber findes i dag i over 70 lande og 600 byer. Selskabet var en kort overgang i Danmark, men er senere blevet dømt ulovligt her.